Nieuws

Burger bedenkt inrichting van Centrumeiland

De eerste zestig inzendingen zijn al binnen. Ideeën over de inrichting van Centrumeiland, het nieuwe land dat aan de noordoostkant van IJburg wordt aangelegd. De schetsen, tekeningen en maquettes worden tentoongesteld bij Arcam, het centrum voor architectuur aan de Prins Hendrikkade.

Deze eerste oogst is het voorlopige resultaat van de creativiteit waarmee tal van Amsterdammers – IJburgers, scholieren, ondernemers, hele gezinnen – en andere geïnteresseerden gehoor gaven aan de oproep om te vertellen hoe zij dat nieuwe land voor zich zien.
Centrumeiland is voorlopig het enige onderdeel van IJburg fase 2 dat wordt gerealiseerd. Begin 2015 is het landmaken klaar. Strand Blijburg verhuist dan naar de uiterste oostpunt van het nieuwe eiland, en daar blijft het voorlopig bij. Het eiland wordt niet meteen bouwrijp gemaakt. Niet alleen omdat de grond een paar jaar nodig heeft om in te klinken, maar ook omdat nog niet duidelijk is hoe het eiland zal worden ingericht.

De hoge bebouwing en het grote winkelcentrum waar oorspronkelijk aan werd gedacht, ze lijken niet meer te passen bij wat Amsterdammers voor ogen staat. Stedenbouw ‘nieuwe stijl’ betekent grondgebonden woningen, duurzaam en betaalbaar. Ruimte voor sport en (water)recreatie, flexibele stratenpatronen, slimme parkeeroplossingen, een zwembad, een hotel, een bioscoop. En verder?
Om toekomstige bewoners en gebruikers bij de plannen te betrekken heeft de gemeente samenwerking gezocht met Arcam, het coördinatiecentrum op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur en design voor de metropool Amsterdam. Arcam heeft veel ervaring met het mobiliseren van publiek en organiseert onder meer de jaarlijkse Dag van de Architectuur.

Eerder dit jaar droeg wethouder Van Poelgeest Centrumeiland symbolisch aan Arcam over. Zijn opdracht: toekomstige bewoners en gebruikers zelf laten vertellen hoe zij het eiland voor zich zien. Begin 2015 geeft Arcam het eiland – met de plannen – terug aan het gemeentebestuur, dat zich zal buigen over de verdere uitvoering.

De eerste zestig inzendingen worden getoond in de expositieruimte van Arcam en op www.stadinzicht.arcam.nl. Wie zich bij het zien van de creaties geïnspireerd voelt: er kan nog meer bij (inzenden kan tot 15 augustus). Projectleider Yvonne de Korte: “We hebben al een prachtige oogst, maar ik verwacht dat deze ook anderen zal inspireren om ideeën in te dienen.”
In het najaar maakt Arcam een selectie uit alle ideeën en nodigt de betreffende inzenders uit voor workshops met professionals op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Hierbij worden de plannen op uitvoerbaarheid getoetst en zo nodig aangescherpt.

Een greep uit de ingediende plannen

Olifanteneiland. Stadsgezicht en duinlandschap, zelfvoorzienend.

WikiHouse. Zelfbouw, kleinschaligheid, duurzaamheid, goedkoop bouwen, toegankelijk en makkelijk bouwsysteem.

Groene archipel. Een vogelvriendelijk eiland. Stedelijke functies kunnen heel goed gecombineerd worden met ‘vogel-bevorderende’ maatregelen.

Leuke plek. Een park, een kermis, een speeltuin, een dorp, een strandje, een natuurgebied, een dierentuin en een Jumbo – van alles wat.

Kermis. Een permanente kermis op het Centrumeiland.

Gebied van rust en stilte. Een gebied dat niet te gecultiveerd moet worden, maar vooral zijn eigen gang moet kunnen gaan.

Bewoners met kinderen aan zet. Dit plan houdt rekening met wensen van bewoners, opgroeiende kinderen en aanwezige kennis.

Seven concepts. Wonen, werken, groen geïntegreerd als creatieve bubble.

Buurt om met vrienden te spelen. Sofie van vijf zou op het Centrumeiland graag willen spelen, met glijbaan en schommel, met vriendjes en vriendinnetjes in de buurt.

Groot Jeugdland. en gratis plek voor de jeugd, met onder andere een zweefmolen, een clubhuis, duikplanken het IJ in en kippen.

Velocity Centrumeiland. Een woongebied waarin de fiets centraal staat. Een raster van rustieke onverharde paden vormt de basis voor het stedelijk ontwerp.

Wij, vrij. Voor toerist en bewoner. Een zwemparadijs en een bungalow-/recreatiepark, bestaande uit duurzaam hout. Daarbij woonwijken in duurzame bouwstijlen

IJ Amsterdam. Duurzame bungalows om toeristen (ouders met kinderen) een plek buiten de binnenstad te geven.

Ook zijn er inzendingen voor bijvoorbeeld urban farming, een solar crematorium, goedkope woningen voor stelletjes en seniorenwoningen.

Arcam, Prins Hendrikkade 600 (vlak bij het Scheepvaartmuseum). Expositie ‘Stad in Zicht’: di t/m za 13.00–17.00 uur. De inzendingen voor het Centrumeiland zijn ook te bekijken op www.stadinzicht.arcam.nl.
Meer over Centrumeiland.