Nieuws

Begroting Oost 2013: Forse bezuinigingen, ondanks meevaller 6,5 miljoen

De deelraad heeft de definitieve begroting voor 2013 vastgesteld. Met uitzondering van de SP en de VVD kunnen alle fracties zich in grote lijnen vinden in de plannen van het dagelijks bestuur. Het komende jaar staat opnieuw in het teken van bezuinigingen: boven op een geplande bezuiniging van 2,3 miljoen euro eist de centrale stad van de stadsdelen dat zij de uitgaven met 1,8 miljoen euro terugbrengen.

De pijn wordt enigszins verzacht door zeventien moties en amendementen van de politieke fracties. Zo wordt schuldhulpverlening ontzien met een extra reservepotje, kunnen vrijwilligers rekenen op tijdelijke ondersteuning door professionals en mogen scholen zelf bepalen hoe zij hun (LBVB-)gelden voor bewegingsonderwijs en cultuuronderwijs verdelen.

Verdeling van lasten
De contouren van de begrotingsplannen tekenden zich in juli al duidelijk af in de Perspectievennota, die een inkijkje geeft in de meerjarenbegroting van Oost. Het stadsdeel ontkomt ook nu weer niet aan bezuinigingen. In 2013 komen die voor rekening van onder andere Jeugd en onderwijs (400.000 euro), Welzijn en zorg (500.000 euro), Sport en recreatie (400.000 euro) en Stedelijke ontwikkeling (400.000 euro). Op de eigen organisatie wordt 1,8 miljoen euro bezuinigd, vooral doordat het stadsdeel efficiënter wil gaan werken en de nadruk zal leggen op de uitvoering van beleid in plaats van op het maken ervan.

De bezuinigingen binnen Jeugd en onderwijs treffen vooral het jeugd- en jongerenwerk bij de grote welzijnsorganisaties Civic en Dynamo (65.000 euro). Bij de naschoolse activiteiten moet 80.000 euro worden ingeleverd en in het cultuur en bewegingsonderwijs wordt 150.000 euro geschrapt. Daar staat tegenover dat de scholen, dankzij een motie van D66, wel zelf mogen bepalen hoe zij de gelden verdelen en wordt niet noodzakelijkerwijs het leeuwendeel aan bewegingsonderwijs besteed.

Jongeren
Volgens de statistieken gaat het met de meeste kinderen en jongeren in Oost goed. Wel vormen voortijdige schooluitval, jongerenoverlast en jeugdcriminaliteit een probleem. Vooral het oostelijke deel van de Indische Buurt, de Transvaalbuurt en IJburg scoren slecht ten opzichte van het Amsterdamse gemiddelde. Het stadsdeel trekt 290.000 euro uit om de overlast aan te pakken. Onder andere op IJburg bestaat die uit een ketenaanpak tussen politie, jongerenwerk, streetcornerwork en sport. Voortijdige schooluitval moet voorkomen worden door leer- en stageplekken, projecten in de klas.

Er tekent zich nog een verontrustend probleem af onder de jeugd: obesitas. Van alle 5-jarigen in Oost lijdt maar liefst 17,5 procent aan ernstige zwaarlijvigheid. Het stadsdeel biedt op de meeste basisscholen al een speciaal programma aan: Jump In. Dankzij een motie van de PvdA en GroenLinks zal dit in 2013 ook gebeuren op de zes scholen waarop dat nog niet het geval was.
Het komende jaar is er opnieuw een stage- en werkfonds beschikbaar om jongeren een steuntje in de rug te geven op de arbeidsmarkt.
Door twee moties van PvdA, GroenLinks en D66 wordt niet alleen de kwaliteit van de voorscholen verbeterd, maar zal het stadsdeel zich ook inspannen om veel meer kinderen uit de doelgroep te bereiken. De plaatsen zijn er, maar nog niet alle kinderen die de voorschool nodig hebben om leerachterstand te voorkomen, maken hier gebruik van.

Reacties van raadsfracties Amsterdam Oost
Jan-Bert Vroege (D66)
“Het DB wil met deze begroting van beleid naar uitvoering; D66 staat hier volledig achter.
 Aan het werk, de handen uit de mouwen. Ten eerste in de openbare ruimte. Daar ligt onze voornaamste taak als stadsdeel. 
Na twee jaar kijken, tekenen en rekenen wil het DB vanaf komend jaar veel meer geld in het groot onderhoud steken.
 Terecht.
 Te lang zijn deze kosten voor ons uit geschoven. Uitvoeren moet ook in het klein onderhoud: uit de begroting en de kwaliteitsrapportage blijkt dat we in te veel buurten de norm niet halen op schoon en heel. De ambitie van het DB is fors, maar eigenlijk moet iedere buurt de 6 halen.
 Dat was de afspraak.
 Uitvoeren ook op gebied van openbare orde en veiligheid.
 We hebben de buurtveiligheidsplannen. Genoeg papier wat ons betreft. Daarnaast komt er een taskforce jeugdoverlast. De Top 45 van Oost, een goed idee, alleen zou de naam beter kunnen. Deze 45 jongens zijn namelijk niet de Toppers, maar eerder de Losers van Oost.
 
Wij komen in januari met voorstellen om een gedeelte van het incidentele overschot in te zetten voor frisse, duurzame scholen en goede, groene speelpleinen.
 Ook voor de opgroeiende en dus steeds ouder wordende jeugd van IJburg willen wij extra voorzieningen creëren. Kiezen voor uitvoeren betekent ook kiezen voor minder geleuter, minder discussies voor de bühne, minder zand in de machine.
 Dus vooruit, aan het werk!”

Meta Meijer (SP)
“Er ligt een begroting die niets aan helderheid te wensen overlaat. Mijn fractie heeft dit jaar vooral gekeken naar wat er niet in deze begroting staat. De SP is het niet eens met de manier waarop het mes gezet wordt in de gelden bestemd voor jeugd en jongeren, voor onderwijs en welzijn. 
In deze tijd, waarin nog steeds meer mensen hun baan kwijtraken dan er mensen werk vinden, waarin 25% van de jongeren tussen 14 en 25 werkloos is en 14% langdurig werkloos, is het de hoogste tijd voor een heldere visie en duidelijke keuzes. Cruciaal hierin zijn onderwijs en zelfontplooiing. En juist daarin wordt gesneden. Een deel van het geld bestemd voor jongeren wordt waarschijnlijk ingezet op veiligheid. Wij blijven van mening dat jongeren die overlast geven, aangepakt moeten worden. Maar niet van het geld dat bestemd is voor het organiseren van dingen voor hun leeftijdgenoten. De afgelopen tijd hebben wij het veelvuldig gehad over vernieuwing sociaal domein, over eigen kracht, over communities, et cetera. Nu blijkt dat een van de gevolgen is dat verschillende verenigingen de handdoek in de ring gooien. Juist nu zou het goed zijn hen te laten voortbestaan. Ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat dit weer een jaar vol hindernissen en struikelblokken was, onder andere ook door MuzyQ, het CBK en De Verbinding. Als ik een wens mag uitspreken voor het nieuwe jaar, dan is het dat we nu eens gewoon gaan doen wat we moeten doen.”

Door Patricia Kersbergen

Lees ook:
Perspectieven Oost 2013, veel aandacht voor jongerenoverlast (13-07-2012)
Stadsdelen krijgen minder te zeggen (19-06-2012)