De Nieuwe KHL
Muziek

Zondagmatinee

Dorine van der Klei: Berlijn-Broadway

Voorstelling over het turbulente leven van zangeres en actrice Lotte Lenya, dat zich afspeelde in het Europa en Amerika van de 20eeeuw. Lotte Lenya was de vrouw van componist Kurt Weill. De grote doorbraak voor Weill, Brecht en Lenya kwam in 1928 met “Die Dreigroschenoper” in Berlijn.

Lotte Lenya en de joodse Kurt Weill, en later ook Bertolt Brecht, vluchtten voor het opkomend fascisme naar Frankrijk en later vandaar naar de V.S. Daar maakte Weill opnieuw carrière met het schrijven van Broadway musicals, en Lenya met o.a. een rol in de James Bond film “From Russia with love”.

Over Dorine van der Klei:

Pas na een carrière als vakfotograaf (haar foto’s zijn gekocht door o.a. het MOMA in New York en door het Amsterdams Stadsarchief) en journaliste (o.a. Vrij Nederland en Het Parool), besloot ze op haar 30e dat het tijd werd om te gaan zingen.

Met zus Gerrie begon ze ‘De Sissies‘ dat vanaf de eerste voorstelling als zeer succesvol duo de wereld rondreisde.

Dorine maakt en produceert haar eigen voorstellingen.

De teksten en liedjes in deze voorstelling zijn in het Nederlands, Duits, Frans en Engels. Dorine van der Klei wordt begeleid door Arjan van Baest op de vleugel. De voorstelling werd eerder in New York, Tel Aviv en Berlijn gespeeld.

‘Klei imiteert in Berlijn- Broadway niet maar voegt wel degelijk een extra dimensie toe aan het werk van Lenya, want zijzelf tekende voor de mooie Nederlandse vertalingen in enkele songs.’