Beeldenbos Noord
Kunst

Volg de zon een nacht lang live – videokunstwerk

Twee jonge kunstenaressen nodigen je uit om op een groot projectiescherm midden in het bos een etmaal lang de zon –live- te volgen op haar reis rondom de wereld. Met open source webcams van over de hele wereld wordt een oneindige zonsondergang gecreëerd die je samen met een kopje thee en een warme deken kunt bewonderen in het mysterieuze Vliegenbos.

Maud Canisius (NL) en Rachel Smith’s (UK) videokunstwerk ‘We stayed up all night waiting for the sun to set’ is een aaneenschakeling van fascinerende live beelden, opgenomen via webcams van over de hele aardbol. Daarmee wordt in real time de 24 uur durende reis rond de aarde vastgelegd van steeds weer het moment dat de zon ondergaat. Met computerwerk en veel speurwerk ontstaat zo een schouwspel van zonsondergangen van over de hele wereld. Elke keer dat de zon weg wil zakken achter de horizon, springt het beeld naar het volgende punt op de wereldbol. Bekijk zelf dit schouwspel van beelden die voor ons alle zo bekend zijn met een kop warme thee en laat je meevoeren met een kopje thee langs zonsondergangen in natuurparken, steden, stranden, bergen en ski resorts.

Door de opeenvolging ontstaat een oneindige zonsondergang die het vertrouwde natuurverschijnsel op kunstzinnige wijze een mysterieuze en diepzinnige lading meegeeft. Na het zien van deze beelden blijf je achter met het gevoel van diepe verbondenheid met deze licht- en levenbrengende ster boven ons. En besef je eens te meer hoe kwetsbaar wij mensen zijn en deze planeet. Een kunstwerk dat simpele schoonheid paart aan actuele relevantie.

16.30-04.30 uur.