Stopera
Kunst

Tentoonstelling Stadswerken / Verborgen Helden

Wethouder Hester van Buren opende op 20 maart de tentoonstelling Stadswereken/Verborgen helden in het stadhuis. Vierentwintig portretten van stratenmakers, groenmedewerkers en andere ambtenaren van de gemeente Amsterdam, naar het leven geschilderd door Athmer. Deze serie portretten is tot 30 april 2023 te zien.

Als de straatverlichting uitvalt wordt het koud in de straat, en naar. Wanneer een brug niet meer dicht kan staat de halve stad binnen een uur vast. Als de prullenbakken niet worden geleegd, verandert de buurt in een vuilnisbelt.
De belangrijke mensen die ons hiervoor behoeden vallen onder Stadswerken, een afdeling van de Gemeente Amsterdam. Stadswerken houdt de stad schoon, verzorgt het groen, onderhoudt wegen, bruggen en sluizen.
“Mijn werk gaat over zien en gezien worden. Over hoe belangrijk het is dat we elkaar echt zien. Een schilderij kan daarbij helpen, want ook daarvoor geldt dat je wat langer moet kijken, voor je onder de oppervlakte komt.”
Portretten worden van oudsher gemaakt van ‘belangrijke mensen’. Deze mannen en vrouwen zijn dat voor mij. Deze mensen wilde ik eren. Ik wilde ze eerst zelf leren kennen, en ze vervolgens laten zien aan de rest van de stad. Door ze vast te leggen in olieverf op doek.
De directie en medewerkers van Stadswerken hebben dit idee omarmd, en mij in de gelegenheid gesteld om vierentwintig van hun ‘Verborgen Helden’ te portretteren, en zo te komen tot een eregallerij die de hele groep vertegenwoordigt. Deze serie portretten is vanaf 20 maart 2023 zes weken lang te zien in de Stopera.

Hoe
Ik ging steeds met een van hen de straat op, de plantsoenen door en de wijk in en zag wat ze doen en hoe, tussen januari 2021 en maart 2022. Ze vertelden mij over hun werk, over hun stad en over hun leven. Waar mogelijk werkte ik met hen mee. Vervolgens nodigde ik hen uit op mijn werkplek. In drie ochtenden poseren op mijn atelier schilderde ik hun portret, naar het leven (d.w.z. zonder gebruik van foto’s).
De verzameling van vierentwintig portretten vertegenwoordigt meer dan alleen deze vierentwintig mensen. De eregallerij van verborgen helden toont en eert alle mensen van Stadswerken Amsterdam die rustig en op de achtergrond de stad draaiende houden. Mensen die belangrijk zijn, voor ons allemaal.
Bij elk portret is ook een korte tekst geschreven door de schilder: impressies van ieder individueel proces.
Schilderijen zijn geschilderd in olieverf op doek en meten 65 cm bij 85 cm.

Door wie
Athmer (hij/hem), kunstschilder uit Amsterdam, o.a. bekend van zijn naaktportret van regisseur en schrijver Gerardjan Rijnders dat sinds 2018 te zien is in de gangen van de Stadsschouwburg (ITA). Hij werkte twintig jaar als toneelregisseur en scenarioschrijver en is full time schilder sinds 2015. Hij maakt oprechte en naar het leven geschilderde portretten van mensen die hij mooi en belangrijk vindt. Hij neemt de tijd om de ander te zien en met zijn schilderijen weet hij mensen te raken.

Foto Peter Huppen, Gemeente Amsterdam Schouwer, Oost. Olieverf op doek, 65 cm bij 85 cm, Athmer