Plein Theater
Lezing

Hardcover L #3 : De nieuwe wereldorde – Rob de Wijk

HARDCOVER L. is het boekenprogramma van Plein Theater en Linnaeus Boekhandel, een kwinkslag naar het vasthouden van een harde kaft en het tonen van wat er in de wereld gebeurt. Naar aanleiding van nieuwe publicaties van non-fictie boeken gaan we in gesprek met hedendaagse schrijvers en in debat met het publiek over brandende thema’s. In de derde editie op 18 april gaat Jaap van Straalen (online tv Parmando) in gesprek met hoogleraar en schrijver Rob de Wijk over zijn boek:

De nieuwe wereldorde. Hoe China sluipenderwijs de macht overneemt

De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn “Chinese droom’ zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld.

In een fascinerend betoog vol persoonlijke ervaringen betoogt Rob de Wijk dat dit gaat lukken. Als China het mondiale machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence, zal het de wereldorde gaan bepalen.

Geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de brexit en opkomend nationalisme in Europa wordt de eenentwintigste eeuw de eeuw van China.

Daardoor gaat de westerse wereldorde met zijn vrijmarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden op de schop. Hoe dit tij te keren, wordt het belangrijkste vraagstuk van onze tijd.

Bij HARDCOVER L #3 gaan we naar aanleiding van het boek in gesprek met de auteur en met het publiek. Ook is het boek verkrijgbaar en is er de mogelijkheid om het te laten signeren.

Rob de Wijk

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv, columnist voor Trouw en medepresentator van Boekestijn en De Wijk op BNR-radio.