Amsterdam-Oost heeft er een nieuwe inwoner bij: een boommarter. Afgelopen zomer werd hij door een cameraval gefilmd in de Diemer Vijfhoek. Volgens de Amsterdamse stadsecologen is de Diemer Vijfhoek dé ‘opstapplek’ waar vandaan nieuwe dieren de stad koloniseren. Ook de bever en de otter worden er verwacht.
“Eigenlijk had ik de cameravallen gezet om te zien of er al otters of bevers in de Diemer Vijfhoek zitten,” vertelt stadsecoloog Geert Timmermans als we over de Diemerzeedijk richting Vijfhoek lopen. “Maar toen ik de films afdraaide zag ik tot mijn verbazing een boommarter in beeld.”
Timmermans klimt over een hek en baant zich een weg door een voor publiek afgesloten gedeelte van de Diemer Vijfhoek. Hij gaat vandaag opnieuw camera’s ophangen om nog betere beelden van de boommarter te krijgen. Een cameraval reageert op beweging en maakt afhankelijk van de instelling foto’s of films van 10 of 20 seconden. “Ik had de camera´s eerst ingesteld op 10 seconden, nu heb ik er 20 seconden van gemaakt,” vertelt hij. Op de film zie je de marter al snuffelend naar de voedselplek wandelen. Een andere cameraval heeft foto’s van de marter gemaakt. Volgens Timmermans gaat het waarschijnlijk om één en dezelfde boommarter.
Op het verkeerde been
We lopen over een in onbruik geraakt pad vol bramenstruiken, wilgen en brandnetels. Om de cameravallen op te hangen, heeft Timmermans afgelopen zomer met een snoeischaar het pad open geknipt. Hij wijst op een zijpad: “Dat heb ik gemaakt om avonturiers op het verkeerde been te zetten. De camera’s mogen niet te veel opvallen, anders worden ze gestolen. Dat is me al een keer overkomen.”
Even later steekt Timmermans een zijpad in naar de oever toe. “Hier gaan we in,” zegt hij. Achter een boom staat een stok in de grond. Er bungelt een leeg blikje kattenvoer aan. De ecoloog haalt een pot pindakaas uit zijn boodschappentas, raapt een tak van de grond en smeert er een dikke klodder mee op de ‘voedselstok’. Vervolgens giet hij er een scheut sesamolie over en prikt een half gekookt ei aan een knoest. Ook monteert hij een opengetrokken blikje kattenvoer aan de tak. “Zo maak ik een geurval,” legt Timmermans uit. “Beesten komen met hun goede reukvermogen nu op deze plek af.” Voordat we vertrekken bevestigt de ecoloog een camera aan een overhangende tak en knipt de schakelaar aan.
Bruine rat
Omdat de camera op beweging reageert had Timmermans op de vorige filmrol niet alleen opnamen van de boommarter, maar ook meer dan honderd fragmenten van bruine ratten en één van een gaai. De opname van de boommarter was ’s nachts gemaakt, met infraroodlicht.
De eerste gedocumenteerde Amsterdamse boommarter dateert uit 1987, het was een aangereden exemplaar op de Transformatorweg. Vervolgens werd in 2004 een verkeersslachtoffer gevonden op de Weteringschans, in 2005 op de A10 bij de Zeeburgertunnel, in 2012 op de Overtoom en in 2013 op het KNSM-eiland. In 2011 werd een foto gemaakt van een levende boommarter in de Osdorperbinnenpolder en 2013 op het Vuurtoreneiland. “De frequentie neemt toe,” zegt Timmermans. “Het zijn allemaal jonge mannetjes die vanuit het Gooi of vanuit de duinen op zoek zijn naar nieuw leefgebied. De Diemer Vijfhoek en de ARK-zone van het Diemerpark zijn uitermate geschikt.”
Bekijk hier filmpje van de boommarter in de Diemer Vijfhoek.
boommarter 14 sept 2014 23.06 uur
Lees ook:
Zeearend gespot in de Vijfhoek (28-02-2011)
Natuur beleven in de Diemer Vijfhoek (21-09-2011)
Ik heb de boommarter al in augustus ontdekt bij mijn thuis voor de deur alleen geen foto of filmpje van gemaakt vroeger kwamen er hier ook vele hermelijntjes en martertjes voor en heb nu ook al weer 100 zwanen voor de deur ze komen zeker de sterkransplant opeten die hier massaal groeit die hier standaard vanaf 1985 groeit