Nieuws

Zeearend gespot in de Vijfhoek

In de Diemer Vijfhoek vlakbij IJburg is een zeearend gespot. Dit onthulde directeur van Staatsbosbeheer Annemiek Roessen tijdens de opening van het fietspad Maxis-Muiden op 26 februari. De zeldzame en bijzonder grote roofvogel kwam er waarschijnlijk voedsel zoeken. Het is maar afwachten of de arend, vanwege zijn spanwijdte ook wel vliegende deur genoemd, in de zomer nog eens terugkeert.

De zeearend behoort samen met lammergier tot de grootste roofvogels van europa. Vanwege zijn omvang (hoogte 70-90 cm, spanwijdte 200-245 cm, gewicht 3-7 kg) heeft hij als bijnaam vliegende deur. Een zeearend kan tot 20 jaar oud worden. Het liefste eet de roofvogel meerkoeten, eenden en vis, maar ook aas en gestolen voedsel verschranst hij als hij het te pakken krijgt.

Ooit was de zeearend een veelvoorkomend beest in Europa, maar in vorige eeuw raakte hij bijna uitgestorven. Sinds 2004 is hij terug in West-Europa, eerst alleen als wintergast. In 2006 bouwde een arendstelletje een gigantisch nest van wilgentakken – 1,70 meter doorsnede en ruim 2 meter diep – in de Oostvaardersplassen. In datzelfde jaar werd er een ei gelegd en uitbebroed. Sindsdien leven er enkele paartjes in het gebied. In 2010 hebben ook in het Zwarte Meer (Flevoland/Overijssel) en in het Lauwersmeergebied (Friesland/Groningen) zeearendparen een broedpoging gedaan. Deze pogingen zijn echter niet gelukt.

Omdat zeearenden extreem verstoringgevoelig zijn, worden door natuurbeschermingsorganisaties extra maatregelen genomen om hun nesten te beschermen.

Foto: Jerry Bouwmeester (website)

Bron: Staatsbosbeheer, Wikipedia