Het buitenbad van olympische afmeting is verwarmd, ligt midden in het groen van het Flevopark en wordt omgeven door uitgestrekte ligweiden. Toch zit stadsdeel Oost in haar maag met het Flevoparkbad. Het trekt te weinig bezoekers en kost het stadsdeel daardoor veel geld. Een externe partij of een verbetering van de huidige exploitatie zouden soelaas kunnen bieden.
Bij de ingang van het Flevoparkbad zijn briefjes opgehangen. Het pamflet waarschuwt alle zwemmers dat het binnenkort wel eens afgelopen zou kunnen zijn met hun favoriete zwemplek. Was getekend: de Vrienden van het zwembad. Al ruim een jaar verzetten zij zich tegen de plannen van stadsdeel Oost. Het Flevoparkbad moet toegankelijk blijven voor de hele buurt en geen geprivatiseerde attractie worden, vinden ze.
Volgens het stadsdeel komt het zwembad jaarlijks ruim zes ton tekort. Bovendien trekt het veel te weinig bezoekers. Het zwembad zou volgens het stadsdeel gebouwd zijn op 200.000 zwemmers per jaar. Nu komen er jaarlijks zo’n 40.000 mensen af op het zwembad in het park.
Volgens de Vrienden baseert het stadsdeel zich echter op verkeerde cijfers. En dat levert ook weer verkeerd beleid op, aldus Joek Hondius, één van de Vrienden van het bad. “Ik weet zeker dat het stadsdeel een onzeker bedrag hanteert. Er worden bedragen genoemd die uiteenlopen van tweeënhalve ton tot zes ton.”
Bovendien geeft de Rekenkamer van Amsterdam het stadsdeel een onvoldoende als het gaat om financieel inzicht in haar individuele sportparken. Nog een extra reden om te twijfelen aan de berekeningen van het stadsdeel, aldus de Vrienden.
Verder is het aantal van 200.000 bezoekers volgens Hondius niet reëel. Hij heeft het uitgerekend: “Stel dat er hier echt zoveel bezoekers zouden komen, dan zou het er hier uitzien alsof er gratis iPhones weggegeven worden. Het zou betekenen dat er – weer of geen weer – iedere minuut dat het zwembad open is drie mensen binnenkomen.”
Gezien de omstandigheden zit het eigenlijk best goed met de bezoekersaantallen, vindt Hondius. “Ter vergelijking: het Zuiderbad trekt jaarlijks 110.000 bezoekers. Dat bad is overdekt en het hele jaar geopend.” Dat 40.000 man toch het Flevoparkbad weten te vinden, mag een wonder heten, vinden de Vrienden. “Het stadsdeel doet weinig om het bad te promoten. Ook initiatieven om bijvoorbeeld een horecagelegenheid in het park te openen, stuiten op een standaard nee.”
Het stadsdeel onderzoekt op dit moment de mogelijkheid van samenwerking met een externe partij. Zo huurt Camping Zeeburg sinds vorig jaar een veldje en wordt er gezocht naar een exploitant die bereid is om het bad uit te baten. Ook wordt bekeken of een zwembadbouwer een heel nieuw, gedeeltelijk overdekt bad mag neerzetten.
Doodzonde om dat zomaar uit handen te geven, vinden de Vrienden. “Wij willen dat het stadsdeel eerst onderzoekt wat er mogelijk is met een goede exploitatie,” zegt Hondius. “Wij snappen heus wel dat er iets moet veranderen, maar volgens ons staat het bad er echt niet zo slecht voor.”
Vanuit het stadsdeel reageert Caspar Itz, de woordvoerder van wethouder Fatima Elatik: “Het is een lastig probleem, maar uiteindelijk wil iedereen hetzelfde. De opdracht vanuit de deelraad is nu om te kijken hoe we de zwemgelegenheid open kunnen houden en tegelijk dat jaarlijkse tekort kunnen wegwerken. Zes ton is een hoop gemeenschapsgeld; het Flevoparkbad moet rendabeler worden.”
De onderzoeken zijn in volle gang en het stadsdeel heeft ook een klankbordgroep in het leven geroepen voor buurtbewoners die graag willen meedenken over de toekomst van het zwembad in het Flevopark.
Lees ook:
Ingezonden stuk De Vrienden van het Flevoparkbad: ‘Overdekt zwembad bij Flevoparkbad?’
Camping Zeeburg breidt uit naar Flevoparkbad (15-06-2012)