Te gast bij een oude bekende, namelijk Dok48. Ik kreeg een uitnodiging om de nieuwe wijnkaart te proeven en daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen! Dok48 is een gezellige eet- en drinkgelegenheid aan de haven van IJburg waar je terecht kunt voor gerechten van eerlijke producten, die dagvers worden bereid. Als het straks warmer wordt kun je op het terras heerlijk genieten van het zonnetje. Als…
Ik nam gezellig plaats aan de bar om de wijnen te proeven en te bepreken met eigenaar Pieter.
Verdejo – monte la reina – Toro, Spanje
Fris wit uit Spanje! Want naast stevig rood uit bijvoorbeeld Rioja, maken ze ook steeds meer mooie witte wijnen. Over het algemeen is het in Spanje warm, maar in Noordwest-Spanje is het koeler en valt er meer regen. Verdejo is zo’n frisse Spaanse variëteit die geurige wijnen geeft met een fris zuurtje. Die in het glas heeft ook veel geur. Soms lijkt het een beetje op Sauvignon Blanc, maar Verdejo is wat tropischer van geur. Duidelijk abrikoos en perzik. Rijpe limoenen maken de wijn fris en sappig.
Chardonnay – Domaine de la Motte – Vin de Pays D’OC
Dit druivenras staat, samen met de Cabernet Sauvignon, op de meeste wijnkaarten. Het zijn twee populaire rassen, daarom zien we ze veel. Er is echter wel veel verschil in kwaliteit en in smaak. Een Chardonnay uit Bourgogne is bijvoorbeeld heel anders dan een Chardonnay uit Australië. Proeft u ze maar eens naast elkaar dan merkt u het verschil!
Deze Chardonnay is wat verlegen, maar na wat walsen krijg ik hem toch uit zijn stulp. Een appelig aroma en heel licht iets van toast. In de smaak proef ik iets van grapefruit, wat zorgt voor een klein bittertje.
Cabernet Sauvignon, Merlot – Nogales Estate – Central valley, Chili
Alsof je het over de duvel hebt! Cabernet Sauvignon in mijn glas, samen met Merlot. Een combinatie die we vaker zien en zijn oorsprong heeft in Bordeaux. Beiden staan daar veel aangeplant. De Chileense wijn heeft echter een andere smaak dan de Franse. Zo is wijn uit Chili vaak al ‘op dronk’ (gemaakt) en Bordeaux moet vaak nog wat rijpen om de harde kantjes te verliezen. Fris rood fruit, zoals kers, cassis en wat aardse tonen. In de smaak komt het rode fruit weer naar voren, aangevuld met wat donkere tonen. De wijn smaakt soepel en zacht.
Tempranillo – Ophicus – La Mancha, Spanje
De rode trots van Spanje, of moet ik zeggen blauwe trots? Het zijn immers blauwe druiven. Ik moet bij Tempranillo altijd denken aan temperament, het lijkt een beetje op elkaar. De wijnen kunnen dan ook stevig en pittig van karakter zijn. Vroeger met een harnas van hout. Tegenwoordig is die trend voorbij en worden tempranillo’s wat moderner gemaakt, wat de smaak ten goede komt. De geur doet me denken aan zwarte bessen, bramen en pepertjes. In de mond toch soepel zwart fruit en het pepertje.
Ruby Port – Cockburn’s – Portugal
Waar Dok48 eerder al zorgde voor het eerste bubbeltje van het blog, zorgen ze nu voor de eerste port van het blog! Terzijde: Ik zit toevallig in een ‘portfase’, er gaat elk weekend wel een fles doorheen. Als die leeg is, heb ik vaak nog zin in een ‘toetje’. Port met M&M’s is een zeer geschikte combinatie!#aanrader.
Maar wat is port eigenlijk?
Port is een versterkte wijn, waarbij tijdens de gisting alcohol wordt toegevoegd, zodat port op 19 tot 20% alcohol komt. Door het toevoegen van de alcohol gaan de gisten dood en blijven er veel onvergiste suikers over. Port is dus altijd zoet. In hoofdlijnen heb je twee soorten: een Ruby en een Tawny. Kort door de bocht wordt Ruby sneller gebotteld op fles en is daardoor fruitiger. Een Tawny wordt later op fles gebotteld en heeft een langere houtrijping gehad, daardoor is hij minder fruitig en heeft meer nootachtige tonen. Lees voor fruitig, gedroogd fruit, zoals krenten en rozijnen.
Deze port ruikt ook naar krenten, rozijnen en chocolade. Als ik de wijn proef wordt mijn mond gevuld met nog meer van dit alles en komt de chocolade goed naar voren. Na het doorslikken blijft de port nog lang nakleven in mijn mond, wat zorgt voor een heerlijke smaakbeleving.
Dat was weer lekker! Ze zetten ook dit jaar de trend door met een goed uitgedachte wijnkaart. Alles staat erop: borrelwijn, eetwijn en terraswijn. Kortom, gaat dat proeven mensen!
Meer Albert lees je hier.