In de maat van de tango

 

wijnen van Buena Carné

Buena Carné, hoor ik u denken. Zit dat op IJburg? Jazeker. Waar vroeger Blok4 zat zit nu een heus Argentijns grillrestaurant. De koe op de hoek van het terras is niet te missen als je op de IJburglaan rijdt. Argentinië is in. Dat komt natuurlijk door onze Maxima, maar er is veel meer. Zon, vriendelijke mensen, de tango en natuurlijk vlees en wijn! Die laatste twee kunnen samen erg lekker zijn. Laten we maar eens gaan proeven. Ik begin zoals gebruikelijk met de witte huiswijn.

Sauvignon Blanc – Marquis de Goulaine – Val de Loire, Frankrijk
Daar is ze weer, de geurige Sauvignon Blanc. Wijn van dit druivenras komt je neus tegemoet voordat je hem in het glas stopt. Probeer maar eens een Nieuw-Zeelandse SB, dan begrijpt u wat ik bedoel. Deze komt uit de Loire. Een groot wijngebied, vrij noordelijk in Frankrijk. Hier verwierf Sauvignon Blanc haar faam en vooral door het mooie dorpje Sancerre.
De wijn is lekker geurig en ruikt naar tropisch fruit en asperges. Rinse zuren vullen mijn mond, zoals dat hoort bij een SB. Geen rare fratsen, maar een prima, droge witte huiswijn.

Chardonnay – Doña Paula, los Cardos – Mendoza, Argentinië
Nog een oude bekende. Chardonnay staat overal ter wereld aangeplant, dus ook in Argentinië. Pedro Gimenez en Torrontés zijn de meest aangeplante witte druiven van Argentinië. Deze worden vooral lokaal gedronken. Sowieso drinken Argentijnen de meeste wijn lekker zelf op. Wat ze over hebben exporteren ze naar buurlanden en de rest van de wereld. Chardonnay ruikt veel minder aromatisch dan een SB. Als Chardonnay wat hout krijgt geeft dat extra geur. Deze heeft een licht boter toontje, maar niet overdreven. Rijp wit fruit, appel en ik bespeur iets van vuursteen. Hij smaakt fris en sappig, een soepele wijn.

Syrah – Condor peak, Andean rosé – Mendoza, Argentinië
Op een mooie zomeravond kan een rosé natuurlijk niet ontbreken. Laatst in de wijnwinkel merkte ik dat iedereen weer massaal rosé koopt. Is rosé niet passé? Nee zeker niet, heerlijk voor op het terras. Je hebt ook stoerdere varianten, die prima een zomerse maaltijd kunnen begeleiden. De trend voor rosé is wel dat ze droog van smaak zijn en licht van kleur. Deze rosé ruikt naar rood fruit, zoals aardbeien en bessen. Fris van smaak en makkelijk drinkbaar.

Syrah, Cabernet Sauvignon – Dos Por Cuatro, Mendoza, Argentinië
Mooie Argentijnse naam voor een wijn, het is de maat van de tango. Wel twee blauwe druiven uit Frankrijk. Cabernet Sauvignon is één van de druiven uit Bordeaux. Syrah zien we vooral in noord Rhône en verder in het zuiden. Deze twee samen zorgen voor dikke wijnen. Rijpe tonen vullen mijn neus met rozenbotteljam, pruimen en mokka. De smaak is vrij droog , pepers en bitters maken het compleet.

Ik heb weer lekker kunnen proeven. Op de kaart staan nog meer wijnen, waaronder wijnen gemaakt van Malbec. Dit is dé druif van Argentinië en hier per fles te koop. Het is een wijn die heel goed gaat bij een lekker stuk vlees van de grill. Misschien niet heel toevallig dat beide te vinden zijn in Argentinië. Gelukkig voor ons hoeven wij niet ver op pad en kunnen we er van genieten, hier op IJburg!

Onze wijnspecialist Albert Ruiten struint de plaatselijke horeca af, en proeft de wijnen. Lees hier zijn eerdere blogs.