Het leven van een blogger kan soms zwaar zijn. Bij het proeven van de Chardonnay kreeg ik een zeefruitsalade geserveerd.
Vandaag dus was ik te gast bij het restaurant Mchi aan de IJburglaan. Een Aziatisch restaurant met een moderne inrichting. Je proeft er wat een rijke smaken het continent te bieden heeft. Proeven, delen en verrassen staat centraal bij Mchi. Ik ben benieuwd, en gelukkig staan de glazen alweer klaar.
Neem ik ondertussen gelegenheid je bij te praten over Aziatische wijnen. Zijn die er? Nou en of! China is de zesde wijnproducent in de wereld. De gebruikelijk Europese rassen zijn er te vinden, maar ook lokale druivenrassen, zoals Longyan in China en Kosyu in Japan. Wijn is alleen nog niet geïntegreerd in de Aziatische lifestyle, dus wordt er niet veel van gedronken. Er is nog veel meer te vertellen over deze interessante nieuwe wijnwereld, maar voor hier laat het erbij. Kijk maar eens op mijn Facebookpagina Wijn op IJburg, daar vertel ik er meer over 😉
Terug naar de wijnen van Mchi. Er staan geen Aziatische wijnen op de wijnkaart, maar dat zou, gezien de ontwikkelingen, over een paar jaar zomaar anders kunnen zijn.
Sauvignon Blanc – Le Haut Païs – Vin de Pays du Périgord
Een Sauvignon Blanc zit er in het eerste glas. We zien deze druif vaker in de vorm van een ‘droge witte wijn’ op de wijnkaart. Groots in ‘Sancerre’ en een beetje ondergewaardeerd als witte Bordeaux. Deze komt uit de Languedoc, het zuiden van Frankrijk. Door het zonnige klimaat is het zuurtje van de Sauvignon Blanc wat vriendelijker en niet zo strak. Deze heeft dat ook. Net als een typische geur van citrus en limoenen met een groene zeem.
Chardonnay – Roche Mazet Cuvee Speciale – Vin de Pays d’Oc
De bekendste witte druif van de wereld. Hij staat overal aangeplant. Misschien niet eens omdat hij zo bekend is, maar de wijnboer kan er ook goed mee werken. Chardonnay geeft veel wijn, is bijna nooit ziek en past zich goed aan het klimaat waar hij groeit. Hij smaakt ook overal anders en opvoeding op hout kan hij goed hebben. Bij deze wijn ruik ik het ook. Hout, rook en vanille. Onder deze dikke laag zit nog wat rijp geel fruit. In de smaak komt het rokerige een beetje terug, ik proef wat meer fruit en op het einde een bittertoets. Bij deze wijnen kreeg ik een Papaya seafood salad geserveerd. Ik zei het al: Het leven van een blogger kan soms zwaar zijn. Beide wijnen passen bij het gerechtje. Het is net waar je voorkeur ligt qua smaak.
Merlot – Santa Alvara reserve – Valle Central Chili
Sinds de jaren ’80 maken de Chilenen moderne en frisfruitige wijnen. Mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld temperatuurbeheersing tijdens het wijn maken. De export is sindsdien sterk gestegen en inmiddels exporteren de Chilenen 60% van alle wijnen. Een bekende druif van Chili is Carmenère. Die wordt nog weleens door de wijnboer door elkaar gehaald met Merlot. De ranken lijken sterk op elkaar en niet elke wijnboer heeft de moeite genomen om ze van elkaar te scheiden. Dus hoeveel er nu van elk staat aangeplant is niet helemaal duidelijk. Dit is in ieder geval Merlot. Hij ruikt erg fruitig, naar bessen, cassis en florale kruidigheid. De smaak is soepel zacht en een donkere smaak van chocola en wat bitters.
Corvina (70%), Rondinella (30%) – Torre del Falasco – Valpolicella Ripasso, Italië
De tweede Ripasso van het blog. In het wijnblog over NAP staat hoe ze deze bijzondere wijn maken. Persoonlijk vind ik een Ripasso echt een dikke wijn, erg lekker bij stoofschotels. De wijn ruikt rijp en zwoel naar pruimen en bramen. Subtiel ruik ik hout, stallucht en dat is lekker. Een redelijk volle en fluweelzachte smaak. Mooie balans. Er werd een Wafu Steak bij geserveerd, erg lekker!
Leuk om eens wijn te proeven bij een Aziatisch restaurant. Op de wijnkaart staat ook een Gewurztraminer (per fles). Deze wijn past in het algemeen goed bij de veelzijdigheid van de Oosterse keuken. Probeer het eens, want voor een rijke smaakbeleving bent u hier aan het juiste adres.
Voor achtergrond informatie over Azië & wijn, kijk op de Facebookpagina van Wijn op ijburg! Bij 100 likes verloot ik een fles Champagne! Ook lekker bij Aziatisch eten 😉