AFC IJburg is een jonge club, maar met grootste ambities. Er werden onlangs twee mijlpalen bereikt: een convenant met profclub FC Volendam en een tweede kunstgrasveld – weliswaar nog zonder verlichting. Een inkijkje in de enige voetbalclub van IJburg.
In iedere hoek van het veld klinken enthousiaste kinderstemmen. Ballen rollen kriskras over het gras. Het schouwspel brengt een grote glimlach op het gezicht van Fedor Swart (42). “Hier word ik nou écht vrolijk van.” Sinds dit seizoen is hij, samen met Jasper Lamers (40), technisch jeugdcoördinator van AFC IJburg. Zij zorgen ervoor dat de kinderen kunnen voetballen, en de trainers kunnen trainen.
“Toen we afgelopen zomer in deze rol begonnen, hebben we flink gepuzzeld. Veertig jeugdteams die, in de paar middagen per week die we beschikbaar hebben, allemaal moeten trainen. En tot twee weken geleden hadden we slechts één veld tot onze beschikking. Maar het is gelukt. En als ik dan zie dat alles goed loopt; dáár doe ik het allemaal voor.”
Plezier is echt een sleutelwoord binnen de club. Een wedstrijd winnen is mooi meegenomen, maar veel belangrijker is het om iedere week een beetje beter te worden. En sámen te spelen. Fedor, ook actief als trainer van de E’tjes, merkt het effect van deze positieve manier van coachen. “Als we voor een wedstrijd afspreken om meer te bewegen zonder bal, en ik zie dat ze dit doen, steek ik meteen mijn duimen op. Ze groeien dan van zelfvertrouwen!”
Win-winsituatie
AFC IJburg bestaat sinds 2008. Van de bijna vijfhonderd leden is het merendeel tussen de 4 en 9 jaar. Er is bewust voor gekozen om de club van onderaf op te bouwen. “Mede hierom hebben we onlangs een convenant met profclub FC Volendam getekend,” vertelt Fedor vol trots. “Zij gaan ons ondersteunen met onze jeugdopleiding en in ruil daarvoor krijgen zij de eerste mogelijkheid om onze talenten te scouten. Echt een win-winsituatie dus. Eén van onze trainers loopt daar momenteel al stage, en de kinderen zijn naar een talentendag van FC Volendam geweest. Je zag ze denken: zou dit mijn doorbraak worden?”
Een miljoen uit de Staatsloterij
Eigenlijk zouden beide mannen nóg veel meer willen doen. Maar naast hun rol als jeugdcoördinator hebben ze ook een fulltimebaan en een gezin. “Als ik een miljoen won met de Staatsloterij, zou ik als eerste een kantoor inrichten en vól voor AFC IJburg aan de slag gaan,” fantaseert Jasper. Ideeën genoeg. Zoals een grotere accommodatie met meer velden, zodat de vierhonderd kinderen die momenteel op de wachtlijst staan ook lid kunnen worden. En de bereikbaarheid verbeteren. “We zitten midden in het Diemerpark. Onze leden komen vaak op de fiets, maar gasten moeten de auto parkeren bij Albert Heijn en vervolgens nog een kwartier lopen. Dat vind ik niet gastvrij. Ook zou ik graag willen investeren in het meisjesvoetbal. Dat potentieel is enorm. Als er ergens groei in zit, dan is dat wel het meisjesvoetbal. Maar ja, het is gemakkelijk om iets te bedenken, maar er is ook mankracht nodig om het uit te voeren.”
Vrijwilligers zijn essentieel. Er zijn op dit moment zo’n 150 ouders actief. De een draait kantinediensten, een ander staat iedere donderdagmiddag op het veld om training te geven. Maar meer handen zijn altijd welkom. “Het mooie aan onze club is dat we het echt met z’n allen doen. Positief en vol ambitie. En daarbij boeken we stap voor stap progressie.”
Door Linda Slagter
Lees ook:
Kunstgrasvelden Diemerpark gelegd (24-10-2012)
De vlag uit voor AFC IJburg F3 (05-06-2012)
AFC E8 op bezoek bij Hard Rock Café (15-12-2011)
Citaat: “Onze leden komen vaak op de fiets, maar gasten moeten de auto parkeren bij Albert Heijn en vervolgens nog een kwartier lopen. Dat vind ik niet gastvrij.”
Hoezo ‘niet gastvrij’? De voetbalgasten komen hoogstens 2 keer per jaar. En een kwartier lopen is overdreven.
Andere gasten van het Diemerpark komen er voor de rust en ontspanning. Voor hen is een autovrij Diemerpark een gastvrij Diemerpark.