Nieuws

Zorg in Oost: Ouder- en kindadviseur werkt in de wijk en op school

Heeft je kind concentratieproblemen of een iPad-verslaving? Vanaf 1 januari beantwoorden ruim 800 ouder- en kindadviseurs op basisscholen, middelbare scholen en mbo-opleidingen vragen over opvoeden en opgroeien. Eén van hen is Judith van Elmpt, ze werkt in Oost.

Wat doet een ouder- en kindadviseur?
“Die biedt doelgericht en efficiënt hulp aan ouders met een vraag. Bijvoorbeeld over een kind dat niet goed luistert, slecht eet of concentratieproblemen heeft. Ik geef tips over gedrag en opvoeding, maar help ook bij het aanvragen van bijvoorbeeld een sportfonds of een cultuurfonds.”

Wat is je werkwijze?
“Eerst breng ik de vraag in kaart. Daarna kijk ik wat ik zelf kan doen. Een vader wiens kind op de voorschool niet naar de wc durfde, vroeg laatst hoe hij dat het beste kon aanpakken. Dan praten we samen met een leidster van de voorschool en kijk ik hoe de ouder het thuis aanpakt. We maakten gezamenlijk een plan; vader, leerkracht en ik. Laatst sprak de vader me aan: het plan heeft geholpen!”

En als het grotere problemen zijn?
“Onlangs speelde de vraag of een jongetje depressief was. Je kan dan een heel traject op het kind loslaten, maar ik heb eerst gekeken hoe het contact tussen moeder en kind versterkt kon worden. Ze kende de buurt niet goed en ondernam niet veel met haar zoon. Ik heb haar getipt op Jeugdland, een avontuurlijk speelpark in Oost. Daar ontdekten ze hoe leuk het is om samen activiteiten te ondernemen. Haar zoon is weer vrolijk en de moeder is trots op haar eigen inzet. Dit behoort ook tot de kerntaken van de ouder- en kindadviseur: ouders in eigen kracht zetten. Natuurlijk zijn er ook kinderen die meer hulp nodig hebben. We kijken dan of een korte behandeling vanuit het ouder- en kindteam volstaat. Pas als dat niet het geval is, verwijzen wij door naar specialistische hulp.”

Je werkt in de wijk en vanuit een basisschool. Hoe verloopt die samenwerking?
“Het voordeel is dat ouders mij via school makkelijk weten te vinden. Daarnaast werk ik veel samen met de intern begeleider, die houdt zich vooral bezig met het leervraagstuk. Ik kijk of er zaken in de thuissituatie meespelen die van invloed zijn op het probleem en naar wat gezinnen nodig hebben. Ik hoor niet bij school, ik heb een onafhankelijke positie en ben er voor alle ouders in de wijk. Ouders kunnen ook naar het ouder- en kindcentrum in de wijk komen, waar ik ook werk. Of ik kom bij hen thuis langs. Ik deel hun informatie alleen met school als zij daar toestemming voor geven.”

Sinds 1 januari zijn de ouder- en kindadviseurs in deze vorm aan het werk. Wat hebben jullie tot nu toe bereikt?
“Ouders weten ons steeds beter te vinden. Doordat we vragen snel oppakken, kunnen we problemen klein houden. Door eerst binnen het team problemen op te lossen, hoeven we minder ouders door te verwijzen naar allerlei grote instanties. Zo blijven we het grote zorgtraject voor. En dat is voor ouders en kinderen een hele positieve ontwikkeling.”

Door Linda Samplonius

Ouder- en Kindteams Amsterdam
Zowel ouders als jongeren kunnen bij de Ouder- en Kindadviseur terecht met vragen of zorgen over opvoeden en opgroeien. De Ouder- en Kindadviseur maakt deel uit van een Ouder- en Kindteam. Daarin werken ook jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, jeugdpsychologen en assistenten.
Meer info: www.oktamsterdam.nl.

Zorg in Oost
Op het gebied van zorg is er sinds 1 januari 2015 veel veranderd. Niet het Rijk, maar de gemeente is nu voor veel zaken verantwoordelijk. Vooral lang zelfstandig wonen is het devies. Maar hoe? Welke loketten zijn er in Amsterdam-Oost? de Brug bezoekt wijkcentra, onderzoekt ‘voor elkaar voor de buurt’ en praat met een mantelzorger. Vier pagina’s Zorg in het hart van de krant.

De themabijlage Zorg in Oost kwam tot stand in samenwerking met stadsdeel Oost.

Lees ook:
‘Bewoners moeten meer de regie nemen over hun buurt’ (28-05-2015)
Met z’n allen eten is veel gezelliger dan alleen (29-05-2015)
Elkaar helpen lukt het best als je elkaar ként (01-06-2015)