Nieuws

Zaterdag toertocht IJburg, de eerste van Amsterdam

Het gaat vrijwel zeker gebeuren. De eerste officiële KNSB-toertocht binnen de Amsterdamse stadsgrenzen. Op zaterdagochtend 26 januari 2013, en schaatsclub IJsburg op IJburg (Amsterdam Oost) heeft de primeur. Het is meteen ook de eerste tocht in westelijk Nederland deze winter.

Gedreven voorzitter Michael Blok van de onlangs opgerichte schaatsclub – 800 leden in een paar weken tijd – is de afgelopen week met het medebestuur en een club vrijwilligers als een waanzinnige tekeer gegaan. “Sneeuwschuiven, sneeuwschuiven en nog eens sneeuwschuiven. Er ligt momenteel gemiddeld zo’n 10 centimeter ijs over een parcours van 2 kilometer, met nog wel wat moeilijke plekken. We wachten vannacht af maar we hebben goede hoop. De toertocht, die dus onder voorbehoud doorgaat, zal een besloten karakter krijgen, om toestanden zoals in Giethoorn te voorkomen. Bij een massale opkomst kan de tocht niet doorgaan.”

Kaartverkoop
Parkeergelegenheid rond de startlocatie op het Rieteiland Oost is niet gecreëerd, en het ijs voldoet niet aan de eis van 12 centimeter die massa’s schaatsers mogelijk maakt. Daarom is in samenspraak met de gemeente Amsterdam en de KNSB gekozen voor een toertocht die alleen voor leden van IJsburg toegankelijk is. Er is wel een beperkt aantal kaarten gereserveerd voor hun introducés. Zo kunnen er maximaal 600 mensen deelnemen. Vandaag, vrijdag 25 januari, is de kaartverkoop (€5 voor volwassenen en €3 voor kinderen per stuk) in café DOK48 aan de haven, tussen 19.00-21.00 uur. “Wees er dus snel bij,” zegt Blok.

Geschiedenis schrijven
Zaterdagochtend om 09.30 uur opent portefeuillehouder Thijs Reuten van stadsdeel Oost de bij voorbaat heroïsche tocht. Het startpunt is de brug Rieteiland Oost, vanaf het clubhuis van de tennisvereniging. Je schaatst tot de brug bij Diemerparklaan en weer terug. De afstand bepaal jezelf, één of meer rondjes. Vertrektijden tot 12.30 uur, om 13.30 uur sluit het stempelhok. Blok: “Deelnemers krijgen een stempelkaart mee. Lid worden en als lid de tocht rijden is vandaag nog mogelijk, als je meteen betaalt.”

Lees ook:
Voor een klein kraakje zijn we niet bang (21-01-2013)
Schaatsen en sleeën in Oost (21-01-2013)
Waternet verzekert schaatsclub niet te zullen varen zolang het vriest (14-01-2013)
IJsburg is er klaar voor, met sneeuwruimer en al (14-01-2013)
Schaatsclub IJsburg opgericht, eerste toertocht ooit binnen stadsgrenzen Amsterdam in de maak (10-12-2012)