Nieuws

Schaatsclub IJsburg opgericht, eerste toertocht ooit binnen stadsgrenzen Amsterdam in de maak

IJburg heeft een schaatsvereniging. De aanstuivende winter en de waterrijke omstandigheden schreeuwen erom. Deze maand werd IJsburg officieel opgericht bij de notaris. In het bestuur Michael Blok, Robert Borghuis en het stel – José en Frans – Van Vliet. Er is een aspirant KNSB-lidmaatschap, een website www.ijsburg.nl en ook de eerste vijftig leden dienden zich aan. De doelstelling dit jaar: een sneeuwschuiver en een echte toertocht. ‘De eerste binnen de stadsgrenzen van Amsterdam.’ Het wachten is op… Inderdaad. Twaalf centimeter spiegelzwart ijs.

Het hing vorig jaar al in de lucht. De prachtige winter, de bevroren grachten, al die mensen op het ijs. “Toen sprak het grote sociale hart van onze kersverse voorzitter Michael Blok,” zegt penningmeester Robert Borghuis. “Hij woont op het Rieteiland, pal aan de Brugse vaart, en huurde op eigen houtje een sneeuwschuiver. Die baan moet schoon, vond ‘ie. Schaatsers complimenteerden hem. ‘Als je me een tientje geeft, dan huur ik ‘m nog een dag,’ riep Blok hun dan toe.”

Blok knikt instemmend. “Het ijs was veertig centimeter dik. Dat weet ik omdat ik boor en meetlint ter hand nam, zo’n nerd ben ik wel. Toen heb ik besloten: hier moet een toertocht komen. Het schreeuwt er gewoon om. Op een mooie dag waren er duizend mensen op het ijs.”

Toen al legde hij ijsburg.nl vast. En mailde hij buren en kennissen of ze lid wilden worden. “Ik kreeg zoveel enthousiaste reacties. In oktober heb ik de draad weer opgepakt. Een vergaderingetje belegd. We – mijn medebestuursleden en ik – hebben vastgesteld dat er dit eerste jaar in ieder geval een toertocht en een sneeuwschuiver moeten komen.” Het oog van de voorzitter is inmiddels gevallen op een tweedehandsje uit Vreeland van duizend euro. Hij lacht. “Daar moet de penningmeester nog wel even goedkeuring aan geven.”

Diezelfde voorzitter en penningmeester gingen onlangs samen op cursus. Borghuis wipt van enthousiasme op zijn stoel. “Een cursus Toertochten organiseren. Weet je waar? In het heilige clubhuis van Ankeveen. Het mekka van schaatsend Nederland. Fantastisch was dat. Die sfeer.” Blok, met nauwelijks verhulde trots: “En ik ben inmiddels gediplomeerd natuurijsmeester. Jaah, dat ben ik. Er is geen hoger diploma.”

“De zogenoemde Brugse vaart,” spuit de ijsmeester daarop direct zijn kennis, zit van onder vol met bubbels omdat er door bladeren en dode visjes op de bodem methaangas vrij komt. Voor een toertocht is ten minste 12 cm ijs nodig. Dat is de laatste zeven jaar precies twee keer gebeurd.”

Er is wel meer nodig voor die eerste tocht bij IJburg (weer die trots: ‘van heel Amsterdam hé, dat wordt de eerste toertocht binnen de stadsgrenzen!’) kan plaatsvinden. Een officieel KNSB-lidmaatschap bijvoorbeeld. En vergunningen van de gemeente en Waternet. Er moet een door de KNSB goedgekeurd draaiboek (in de maak) liggen, de op- en afstaproutes moeten bepaald, er moet bebording komen, een koek- en zopie en EHBO-post, vrijwilligers… Daar is het bestuur nu dan ook druk mee.

Ook de route moet bepaald. Voorzitter Blok heeft via Google Earth al vastgesteld dat het van de Diemerparklaanbrug tot de brug bij de tennisbanen precies 2,2 kilometer is. “Zo kun je een mooie ronde maken. Met een stempelpost. Kinderen krijgen na één rondje een medaille, volwassenen een stempel. “Zij verdienen na tien of twintig kilometer die plak.”
Hij droomt verder. “Nog mooier is het om IJburg te ronden. En, het ultieme, een rondje Pampus te doen. Voor we doodgaan moet dat een keer gebeurd zijn.”

De ambities zijn eerst bescheiden. Er is immers nog geen infrastructuur, er zijn nog geen spullen. Borghuis: “Voor dit jaar zijn dat naast de toertocht en de schuiver twee extra bestuursleden en veel actieve leden. Ga maar na. Er zijn vrijwilligers nodig, verkeersregelaars en EHBO’ers, en mensen die onder meer ijshockeywedstrijdjes en kortebaanwedstrijden willen gaan organiseren.”

Er moet ook, zoals dat hoort bij een schaatsvereniging, ‘een zekere gezelligheid vanuit stralen’. Zodat IJsburg kan uitgroeien tot een club met net zoveel geschiedenis als die heilige club in Ankeveen. De eerste anekdote is al. Er komt een twinkeling in de ogen van Blok. “Bestuurslid Frans woont tegenover het Diemerpark, waar het water ondiep is. Hij – een getailleerde breinaald – is gegarandeerd de eerste die het ijs op gaat. Ik zie hem dan voorbij schuiven, het ijs onheilspellend golvend voor hem uit. Tot nu ging dat altijd goed. Bij hem dan. Want toen ik, groot en voorzichtig, het eens probeerde – weliswaar een tot twee dagen later, maar toch als een van eersten – zakte ik ter plekke door het ijs…

De voorzitter en de penningmeester kijken elkaar lachend aan. Borghuis: “Het wachten is nu nog op de eerste IJburger die het IJsbittertje uitvindt!”

Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.ijsburg.nl (inschrijven kan ook door een mail te sturen naar info@ijsburg.nl onder vermelding van je gegevens). De jaarlijkse contributie is voor het eerste jaar vastgesteld op €2,50 (‘een riks’) voor kinderen, €7,50 voor volwassenen en een tientje voor een compleet gezin.

Om in de stemming te komen, bekijk hier de foto’s van de prachtige schaatswinter begin 2012.