Nieuws

Schansgraven in het schapengras – 16 ideeën voor de Sluisbuurt

Een polder, landzeilen, een akker met graan of de ultieme surfgolf. Het zijn slechts een aantal ideeën die leven voor de Sluisbuurt op Zeeburgereiland. In een vrolijke sfeer kwamen dinsdagavond 29 mei zestien partijen hun plan pitchen. Opvallend: In twee plannen komt een schaapskudde voor.

Omdat de toekomstige sluisbuurt op Zeeburgereiland – direct westelijk van de Schellingwouderbrug – braak ligt en voorlopig niet bebouwd wordt, besloot de gemeente het voor een periode van 10 jaar beschikbaar te stellen aan een creatieve ondernemer. Die mag het hebben voor €1, mits zijn plan de stad en de Amsterdammers iets extra’s biedt, en geen overlast aan buurtbewoners bezorgt. Na 10 jaar moet het landgoed vrij komen; er staat woningbouw op stapel.

Veel sportiviteit zat er tussen de ideeën, zoals een surfspot (inderdaad met strand en mechanische watergolf; ‘de beste golf ooit en dan constant’). Maar ook een markt in zeecontainers, een zonnepaneelpark, een urban kunstcamping en een stadshoeve waar onder meer gerst en hop verbouwd wordt (ingrediënten voor het toekomstige Zeeburgbier en voor het bier van brouwerij ‘t IJ).

Leto bedacht een stadspark voor jongvolwassenen. Zeeburg Ontkiemt ziet het stuk grond juist graag veranderen in een struinland waar kinderen kunnen ravotten en waar moestuinen bloeien. En dan de schapenideeën. Er was het restaurant Schaap met landgoed Zeeburg – hun kudde loopt al in Groningen – maar ook het Beesteneiland ten behoeve van leerwerktrajecten.

Presentator Tarik Yousif hield het publiek intussen scherp met onverwachte vragen, maar niemand liet zich een voorkeur ontglippen. Zeker de jury niet. Frank van Beek (directeur Lingotto), Zafer Yurdakul (directeur Podium Mozaïek) en Jan Olthof (adjunct directeur Dienst Zuidas) letten vooral op haalbaarheid, op toegevoegde waarde en natuurlijk op het geld: Is het plan te financieren en in 10 jaar terug te verdienen? Want het is en blijft een tijdelijk project.

Ook wethouder Maarten van Poelgeest en stadsdeelwethouder Oost Thijs Reuten hoorden toe. Zij hebben geen stem; de jury presenteert hun uiterlijk 9 juli het beste idee. Op 10 juli wordt aan de winnaar symbolisch de sleutel van de lap grond uitgereikt. Op z’n laatst in juli 2013 moet de Sluisbuurt open gaan voor publiek.

Voor wie niet wachten kan: Op 3 juni is de Groninger schaapskudde voor een keer in het Diemerpark te bewonderen, tijdens de Dag van het Park.

Lees ook de eerder beschreven ideeën:
Sluisbuurt, een vrijplaats voor alle Amsterdammers (26-04-2012)
En verder:
Groot stuk grond voor goed plan op Zeeburgereiland (18-01-2012)
Nieuwe serie kavels Zeeburgereiland in verkoop (29-05-2012)