Nieuws

Een VVE moet woningen goed kunnen onderhouden, zonder veel gedoe

Vastgoedbeheerder De Nieuwe Wereld wil een verandering in het VVE-beheer op IJburg. Mede-eigenaar Piet van de Poel legt uit waarom.

Hoe ziet het VVE-beheer er nu uit op IJburg?
“De meeste woningen zijn gebouwd door woningbouwcorporaties of door grote projectontwikkelaars. Voor een woningbouwvereniging is VVE-beheer geen kernactiviteit. Het is maar een klein onderdeel van een grote, vaak bureaucratische organisatie waardoor reparaties lang op zich laten wachten. We zien ook vaak dat er te hoge tarieven worden gerekend omdat beheerders vriendjes van vriendjes het werk toeschuiven.”

Wat wil De Nieuwe Wereld op IJburg doen?
“Huizeneigenaren betalen nu vaak teveel of krijgen slechte service. De Nieuwe Wereld wil dat veranderen. Een huis is voor bijna iedereen zijn kostbaarste, materiële bezit. Wij vinden dat een VVE de woningen goed moet kunnen onderhouden tegen scherpe prijzen, zonder veel gedoe.”

Hoe maken jullie dat waar?
“We werken snel, efficiënt en goedkoop. We zijn een kleine, doeltreffende organisatie met veel minder lagen dan bijvoorbeeld een woningbouwvereniging. Als kleine club heb je een grote persoonlijke betrokkenheid. Als er een probleem is komen wij zelf kijken en niet de assistent van de assistent. Dat werkt sneller en dus ook goedkoper.”

Hoe zit het met de kosten?
“We hebben als uitgangspunt dat we tien procent goedkoper zijn dan de huidige beheerder. Bovendien betaal je één tarief, waardoor je niet voor vervelende verrassingen komt te staan als er extra werk verricht moet worden.”

Hoe kunnen jullie die korting bieden?
“We gaan uit van het principe dat De Nieuwe Wereld voor en namens de VVE werkt. Je ziet nu vaak dat beheerders commissies krijgen van leveranciers. De VVE-beheerder heeft daardoor belang bij hoge kosten voor huiseigenaren. Dat komt bij ons niet voor. Wij vinden dat principieel onjuist. We hebben veel praktische ervaring en expertise in huis waardoor we weinig hoeven uitbesteden. Doordat een probleem bij ons nooit lang blijft liggen, is het vaak ook goedkoper op te lossen.”
Voor meer informatie: www.denieuwewereld.eu.

Lees ook:
Samenleven niet in ieder woonblok even gemakkelijk (29-04-2013)
VvE-besturen: ‘Ook particuliere eigenaren kunnen meer samen doen’ (27-06-2012)