Schuin achter Park Frankendael, aan het Darwinplantsoen, bevindt zich een verborgen parel: de Bloementuin van Darwin. Sinds een jaar wordt deze tuin niet meer onderhouden door de gemeente, maar door buurtbewoners zelf.
‘Samen tuinieren? Kom erbij’ staat met grote letters op het bord bij binnenkomst. Het is woensdagmiddag en achter in de tuin zijn vier vrijwilligers bezig met onderhoud. Op maandag, woensdag en zaterdag wordt er gewerkt, onder leiding van een tuindeskundige.
“Jarenlang is deze tuin onderhouden door een medewerker van de gemeente”, vertelt buurtbewoner en bestuurslid Liesbet Zikkenheimer. “Dat deed hij vijf dagen per week. Toen hij vorig jaar met pensioen ging, gaf de gemeente aan geen nieuwe tuinman aan te zullen trekken. Als buurtbewoners maakten we ons zorgen: wat zou er met de tuin gebeuren? We hebben ons verenigd en hebben de gemeente aangeboden het onderhoud zelf te doen.” Inmiddels bestaat de poule uit 42 vrijwilligers, maar meer liefhebbers zijn welkom. Zikkenheimer: “Als mensen geen tuin hebben is het een heerlijke plek om te tuinieren en tot rust te komen.”
In 1952 werd het Darwinplantsoen ontworpen door Hans Warnau, die ook de tuin van het Stedelijk Museum ontwierp. Het beplantingsplan werd door Henny Hofman-Kuper gemaakt en uiteindelijk werd het plantsoen in 1962 aangelegd. In de Bloementuin van Darwin staan 260 vaste plantensoorten, waarvan er veel nu in bloei staan. Na binnenkomst leidt het stenen pad langs afwisselende ‘vakken’ uitbundig bloeiende geraniums, vrouwenmantel, puntwederik en witte pluimen duizendknoop (niet te verwarren met de Japanse duizendknoop). Hier en daar loopt de bezoeker door een poortje van taxus. Er vliegen vlinders, hommels en bijen.
Sinds de buurtbewoners het beheer van de tuin hebben overgenomen, zijn de openingstijden verruimd. Er zijn open dagen, tuinworkshops en in september een boekettendag waarop bezoekers de laatste bloemen die er groeien mogen plukken. De vrijwilligers hebben vogelhuisjes en insectenhotels opgehangen en een composthoop aangelegd.
De gemeente is volgens Zikkenheimer ‘apetrots’ dat de buurtbewoners het beheer van de tuin op zich hebben genomen. “Het is een prachtig voorbeeld van buurtparticipatie. De buurt voelt zich nu meer betrokken bij het plantsoen dan voorheen”, vertelt ze. “De bewoners die de deur open- en dichtdoen houden een oogje in het zeil.”
Achter in de tuin zitten in de schaduw drie vrijwilligers op hun knieën onkruid te wieden. Een ander loopt langs met een kruiwagen vol zevenblad, haagwinde en kleefkruid die hij uit de borders heeft getrokken.
In september krijgt de tuin een beheergebouw waar vrijwilligers als het regent koffie kunnen drinken en waar ook workshops kunnen worden gehouden.
Bloementuin van Darwin, tussen Darwinplantsoen 12 en 14. Dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur. Kom op 24 juni naar de open dag of op 7 juli naar de rondleiding door de tuindeskundige. www.vriendenvanparkdarwin.nl