Nieuws

Vragen over in Flevoprark gevonden wasbeerhond

Begin vorige week is in het Flevopark een overleden wasbeerhond van zo’n vijf kilo gevonden. Waar het dier vandaan komt en de doodsoorzaak zijn onbekend. Om na te gaan of er meer wasbeerhonden in Amsterdam zijn, worden extra wildcamera’s opgehangen.

Er waren al langer vermoedens dat wasbeerhonden, ook wel marterhonden genoemd, zich in de stad ophouden. Onlangs werd op de A1 bij Diemen een wasbeerhond doodgereden. Een hondeneigenaar meldde een conflict tussen haar huisdier en een exoot die een wasbeerhond zou kunnen zijn. Afgelopen jaren zijn ook martersoorten, otters, bevers en zeehonden in Amsterdam gezien.

Oorspronkelijk komen wasbeerhonden uit Oost-Azië. Later werden de dieren in Rusland gehouden voor hun vacht en de jacht. Sommige verwilderde exemplaren trokken verder naar Europa. De schuwe dieren mijden mensen en honden, zijn zeldzaam en worden zelden in het wild gezien. Ze hebben slecht zicht en zijn vooral ’s nachts actief.

De hondachtige is geen familie van de wasbeer, een exoot die ook in Nederland voorkomt en sinds 2016 als een invasieve diersoort wordt beschouwd. Afgelopen december besloot de provincie Noord-Holland de jacht op wasbeerhonden te openen met als doel de soort terug te brengen naar nul. De dieren kunnen parasieten meedragen en eten eieren en kuikens. Onderzocht wordt in hoeverre de wasbeerhond schadelijk is. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de aanwezigheid van wasbeerhonden nadelig is voor bijvoorbeeld weidevogels.