Nieuws

Boommarter en reebok gespot in het Diemerpark

In het Diemerpark zijn afgelopen maand twee bijzondere dieren gespot. Voor het allereerst is er een boommarter waargenomen, een zeldzaam en beschermd roofdier dat zich zelden laat zien. Als klap op de vuurpijl kreeg ecoloog Sasja Voet ook een reebok voor haar wildcamera. “Voor bijzondere natuur hoef je echt niet ver te reizen.”

Voet (27) woont in Oost, studeerde biologie aan de UvA en trekt in haar vrije tijd graag met goede vriend en voormalig stadsecoloog Martin Melchers de natuur in. Ze zijn wekelijks in het Diemerpark, vaak in alle vroegte. “Martin – hij is een vat vol kennis – is al heel lang bezig de muizenpopulaties in kaart te brengen, en is druk met opnames voor het vervolg op zijn film Amsterdam Wildlife. Er waren hier ooit vijftien verschillende soorten muizen, dat is heel veel.”

Maar toen doemde er onverwacht – ‘behalve heel veel eksters de hele tijd’ – een ander dier voor de camera op. Voet toont op haar laptop beelden van de boommarter. “Hij gaat zo iets heel leuks doen. Kijk, zag je dat? Hij markeert z’n terreintje. Ongelooflijk.”

De boommarter is zeldzaam, er zijn maar 400 tot 500 volwassen dieren van in Nederland. “Dit is een mannetje, op zoek naar nieuw territorium. Ze leven ’s nachts – overdag laat-ie zich echt niet zien met al die honden – en wonen in boomholtes en konijnenholen. Hun voedsel bestaat uit muizen, konijnen, bessen, bramen en eigenlijk alles wat ze tegenkomen. In het voorjaar, als ze jongen krijgen, worden ze meer zichtbaar, de jongen gaan dan uit spelen.” Lachend: “Ik kan dus niet wachten tot het voorjaar wordt.”

Een paar dagen later, op een andere plek in het park, gebeurde er weer zoiets. Voet opent het filmpje van de reebok. “Whooo, zie je zijn gewei? Zo gaaf, zo onverwacht. Ook dit is een mannetje op zoek naar nieuw leefgebied. Reeën kunnen heel goed zwemmen, dit dier kan uit de omgeving Naardermeer of zelfs uit Flevoland zijn gekomen.”

Terwijl ze naar een paddenstoel wijst, wind in de haren, zon in het gezicht: “Je woont in de stad en denkt misschien dat je naar de Veluwe moet om wilde dieren te zien, maar je loopt hier je huis uit en zit er middenin. Dat vind ik belangrijk, om te laten zien aan Amsterdammers wat een geweldige plek dit is. Het Diemerpark is niet zomaar wat gras en bomen, hier leven veel bijzondere dieren zoals vossen, ijsvogels en de zwaar beschermde waterspitsmuis. Dat is toch waanzinnig.”

Hoe meer je over de natuur weet, hoe meer het met je doet, vertelt ze. “Neem de tijd en laat je verwonderen door bijvoorbeeld een vogel of lichtinval tussen de bomen. Mij geeft dat een intens gevoel van vreugde of rust.”

Foto: Sasja Voet is ecoloog. In haar zoektocht naar onder meer de ‘superschattige’ rosse woelmuis, die ze heel graag een keer wil zien, deed ze een ontdekking. “De boommarter is nooit eerder in het Diemerpark gezien.”

Sasja’s Diemerpark Big Five
-boommarter
-vos
-ree
-waterspitsmuis
-ringslang