De Amsterdamse driehoek (burgemeester, justitie en politie) gaf deze week een document van de Directie Openbare Orde en Veiligheid vrij. Met 1600 demonstraties in 2023 gingen in Amsterdam meer dan ooit mensen de straat op. Meestal waren het kleine protesten zonder incidenten.
Volgens de gemeente is Amsterdam een ‘aantrekkelijke demonstratielocatie’ die zich goed leent voor lokale, nationale en internationale thema’s en demonstranten uit het hele land trekt.
De cijfers en het aantal demonstraties zouden ook een signaal zijn dat het vertrouwen in de instituties, overheid en politiek laag is. Sommige Amsterdammers voelen zich niet gehoord. Door politieke en internationale gebeurtenissen denken ze dat met twee maten wordt gemeten.
De politie heeft veel capaciteit nodig voor grote demonstraties, evenementen en voetbalwedstrijden. In 2023 waren er meerdere demonstraties met meer dan 10.000 deelnemers, waaronder de klimaatmars in november. Ruim 85.000 mensen liepen mee. Het aantal incidenten en aanhoudingen bleef meestal beperkt, al hadden volgens het document enkele demonstraties een disruptief karakter. Half oktober ontstonden ongeregeldheden tijdens een grote pro-Palestinademonstratie. Een deel van de aanwezigen probeerde een vlakbij gehouden pro-Israëldemonstratie te verstoren. Opvallend is dat de blokkade van de A10 eind december niet wordt genoemd.
De grootste openbare ordeverstoringen vorig jaar waren rondom voetbalwedstrijden. In september greep de Mobiele Eenheid in toen supporters met stenen en zwaar vuurwerk naar de politie gooiden.
Met name onder jongeren is soms een verharding naar de overheid te zien. In Centrum, Oost Nieuw-West en Weesp trad de Mobiele Eenheid tijdens de jaarwisseling vijf keer op. Ook toen werd met zwaar vuurwerk gegooid.
Zie ook:
debrugkrant.nl/grootste-klimaatmars-ooit-in-amsterdam-verdeeldheid-door-toespraak