Nieuws

Grootste klimaatmars ooit in Amsterdam, verdeeldheid door toespraak

Ruim 85.000 mensen deden zondagmiddag mee aan de grootste klimaatmars ooit. Vanaf een bomvolle Dam liepen demonstranten om 13.00 uur via Vijzelstraat, Weteringschans, Leidseplein, Stadhouderskade, Hobbemastraat, Paulus Potterstraat en Van Baerlestraat naar het Museumplein. Twee van de deelnemers waren de activisten Sahar Shirzad en Greta Thunberg. De reacties op hun toespraak waren verdeeld.

Kinderen, ouderen, feministen en tegenstanders van kernenergie zijn het er allemaal over eens dat het anders moet en lieten onderweg hun stem horen. Meer bomen, minder Co2, zorg om de toekomst, nazaten, de met uitsterven bedreigde ijsberen, de stijgende waterspiegel, de hevige weersveranderingen en almaar stijgende temperaturen. Afgelopen maand werden opnieuw weerrecords gebroken, de gemiddelde hoeveelheid neerslag verdubbelde van 75 naar 150 millimeter. Nooit eerder waren oktober en het begin van november zo nat.

De eensgezinde, uitgelaten sfeer en het enthousiasme over de hoge opkomst sloeg om in verdeeldheid toen Greta Thunberg speechte en de Palestijnse activiste Sahar Shirzad, winnaar van de PAX Vredesduif 2023, aan het woord liet. In haar toespraak riep ze een omstreden leus en sommeerde Israël te stoppen met de oorlog in Gaza. Nadat Shirhad werd afgekapt, nam Thunberg opnieuw het woord. Een man pakte daarop haar microfoon af en maakte duidelijk hier niet voor een politieke bijeenkomst te zijn. Andere deelnemers reageerden wisselend, Thunberg riep vervolgens op tot kalmte.

Rond 17.30 uur verlieten de demonstranten het Museumplein. Net als tijdens de mars waren er geen ongeregeldheden en aanhoudingen. Volgens de politie is dat een unicum tijdens zo’n grote demonstratie. Een gemeentewoordvoerder wil niet reageren op de woorden van Sahar Shirzad. De organisatie van de klimaatmars stelt dat zij voor vrede aanwezig was.

Foto Bralts