Nieuws

Veel jongeren op IJburg. ‘We willen een hangplek met gratis wifi’

Op IJburg wonen veel jongeren. Zij hangen graag op straat en willen met hun vrienden afspreken. “We willen gewoon ergens kunnen zijn met z’n allen waar we niet steeds worden weggestuurd!”

Door onze snuffelstagiaire Noa Lemans (15)

Hoe vind je het om op IJburg te wonen?
Yara: “Ik vind het leuk en gezellig omdat iedereen elkaar kent.”
Tara: “Ja, want als je bijvoorbeeld over straat loopt zie je allemaal bekenden, dan maak je meestal een praatje.”

Wat zou je meer willen zien op IJburg, vind je dat er iets nieuws moet komen?
Naomi: “Ik zou willen dat er gewoon een hangplek komt, bijvoorbeeld een hut. Met free wifi.”
Yara: “Zoals het schoolplein van Willibrord. Maar ik heb liever ook iets overdekts, zodat je niet in de winter buiten in de kou moet staan.
Ik zou ook willen dat we niet door de politie worden weggestuurd, en dat ouders stoppen met klagen over overlast. We willen gewoon ergens afspreken met z’n allen waar we niet steeds worden weggestuurd!”

Hoe vind je de veiligheid op en rond IJburg?
Sam: “Ik vind dat het wel veilig is omdat er veel straatcoaches en politie rondrijden. Die houden alles zo in de gaten.”
Naomi: “Maar ik loop nog steeds liever niet in mijn eentje ‘s avonds in het donker over straat, dat blijf ik altijd nog wel eng vinden.”

Wat vind je van je van de school waar je op zit, de veiligheid, leraren, kinderen?
Naomi: “Ik vind onze school wel veilig, alleen word er vaak gestolen.”
Tara: “Er komt nu ook een keer per week een politieagent op school om te kijken wat er allemaal gebeurt, en om dingen uit te leggen.”

Zou je het mensen aanraden om op IJburg te gaan wonen?
Yara: “Ja, omdat het een gezellige buurt is en iedereen elkaar kent. En nee omdat het net iets te ver is van bijvoorbeeld de stad.”
Sam: “Nee, omdat het hier vaak kouder is dan ergens anders omdat het toch een eiland is aan het IJ.”

Wat is je leukste herinnering op IJburg?
Djoeke: “In de zomervakantie gaan we vaak zwemmen, dan springen we van de bruggen af met een hele groep.”
Handren: “We spreken in het weekend altijd af om wat leuks te gaan doen, bijvoorbeeld zwemmen bij het De Mirandabad, of naar Bounce. Vaak hangen we ook wat rond in het Diemerpark of gaan we naar het schoolplein van de Willibrord.”
Esther: “Ik herinner me ook nog dan Koningin Beatrix hier bomen kwam planten, en dat er toen een optreden was van Lisa, Amy & Shelly.”

Kun je je nog herinneren hoe IJburg er vroeger uit zag?
Chelsea: “Ik weet nog dan toen we hier kwamen wonen alleen maar zand lag, en dat de Vomar zo’n witte tent was in plaats van een echte winkel.”
Yara: “Er was echt nog helemaal niks, bijna geen huizen, soms ergens een flat. Je kon ook echt overal zwemmen en lopen omdat er nog niks was. Ik weet ook nog dat de Willibrord zo’n klein blauw noodgebouw was.”

Hoe lang woon je al op IJburg?
Sam: “Ik woon heir nu al sinds 2003, dus bijna 11 jaar.”
Chelsea: “Ik woon hier nu ook al ongeveer 11 jaar.”

IJburg is dus eigenlijk heel gezellig als je er maar iets van maakt, met leuke vrienden dingen onderneemt. Want als je thuis steeds niks zit te doen op je telefoon, wordt het ook niet leuker. Ga eropuit, vind nieuwe plekken om af te spreken met elkaar.

Lees ook:
‘Met het vele dat we hebben, doen we te weinig’ (02-07-2013)
Drie keer zoveel pubers in 2020 (13-12-2011)