Nieuws

Van zandwinning, tot landwinning, Boskalis werkt aan nieuw stuk IJburg

Langzaam maar zeker doemen de contouren van Centrumeiland op. In het IJmeer bij IJburg wordt gewerkt aan zestien hectare schiereiland, een golfbreker en steviger oevers van de bestaande landtong. In april 2015 is het nieuwe land gewonnen.

Boskalis voert het werk uit, in opdracht van het ingenieursbureau Amsterdam (IBA). In februari is begonnen met de aanleg van een zeshonderd meter lange golfbreker, opgebouwd uit zand en stenen. Die moet ervoor zorgen dat het nieuwe zand van Centrumeiland op z’n plek blijft, maar beschermt tegelijk ook de mosselbanken net buiten de dam – natuurcompensatie voor de aanleg van IJburg – tegen verzanden.

Sjaak (35) is projectleider namens Boskalis. “Dit werk is in een notendop wat we al jaren doen. Alleen de omgeving is nieuw. Wij werken meestal bij zee.” Boskalis, groot geworden in landwinning en baggerwerk, is als aannemer gespecialiseerd in nautische projecten. “Dit werk aan Centrumeiland is een van de weinige Nederlandse projecten waar alles in zit, van kust- en oeverwerk tot landwinning, dat maakt het zo mooi.”

Aan de westkant van de landtong, te zien vanaf het surfstrandje aan de Bert Haanstrakade, werken Sjaak en zijn mannen aan oeverbescherming. Tegelijk zorgt een grondpers daar via leidingen over de landtong voor de aanvoer van zand voor een nieuw stuk schiereiland van ongeveer 500 bij 500 meter aan de oostkant. Zeshonderdduizend kuub zand wordt daar via de pannenkoekmethode laagje voor laagje opgespoten.

Het zand komt voor een groot deel uit de vaargeul Amsterdam-Lemmer. Sjaak: “Ook dat doen wij. Zo sturen we het hele treintje van zandwinning tot landwinning zelf aan.”

Het werkterrein op land is afgezet met een hek, in het water via bebakening – gele tonnen – binnen en buiten de golfbreker. Begin mei stoppen de werkzaamheden, op 1 oktober pakt Boskalis de draad weer op. “Dat is na het strandseizoen, zodat de mensen geen last van ons hebben.”

Dit is een van de redenen waarom IBA juist Boskalis inhuurde voor de klus. Cees (60), directievoerder bij IBA: “Er is door Boskalis hoog ingezet op maatregelen tegen vervuiling, maar ook op veiligheid en voorlichting. Dat zijn belangrijke thema’s tegenwoordig.”
Als het gaat om veiligheid moet Cees nog wel iets van het hart. “Via hekwerk, bebakening en voorlichting willen we voorkomen dat mensen het terrein op komen om bijvoorbeeld hun hond uit te laten. We zijn er met gigantische machines aan de gang. Kijk daarom alsjeblieft uit mensen, we zien jullie niet altijd. Op bepaalde plekken kan bovendien drijfzand ontstaan.”

Intussen ziet Sjaak de contouren van nieuw land langzamerhand vorm krijgen. Daar geniet hij van. “Je maakt iets waar mensen iets aan hebben. Dat je dat ín de stad doet is heel bijzonder.”

Op 1 oktober gaat het werk aan Centrumeiland verder. Op 2 april 2015 is al het zand geleverd en zal het eerste en voorlopig laatste stukje IJburg 2 af zijn.

Lees ook:
Landmaken Centrumeiland binnenkort van start (28-10-2013)
Eiland te koop?! (18-12-2012)
Voorzichtig begin aanleg IJburg 2 (07-06-2012)