Nieuws

Quinoa en gojibessen veroveren Turkse supermarkt

Nu de vroegere Vogelaarwijken van Amsterdam-Oost in rap tempo verhippen, verovert mode-eten de Turkse en Marokkaanse supermarkten.

Auke Kok schreef een aantal maanden geleden over de monocultuur van winkels in de Javastraat. Die groenteboeren beconcurreerden elkaar met dezelfde producten, zo lazen we in Vrij Nederland.

Een aantal maanden na het verschijnen van dit stuk is de Javastraat de nieuwe hotspot van Amsterdam-Oost. De belwinkel- en groentezaakdichtheid gaat omlaag, en ineens kun je er IJ-bier krijgen, biologische burgers, fijne ijsjes, dure mannenkleding.

En de groenteboeren? Die lijken de achtervolging te hebben ingezet. Ze gaan mee met de transformatie van de buurt door hun assortiment uit te breiden met de zogenoemde superfoods. Zo heeft supermarkt Lale Kasabi opeens potten koninginnengelei achter de kassa staan. Honing die speciaal voor de bijenkoningin en de larven is gemaakt, legt de verkoper uit. Heel gezond, bezweert hij. “En hier maar half zo duur als in de natuurwinkel. Ik moet toch een beetje concurreren.”
Op gele A4’tjes is te zien wat er in de aanbieding is. Niet alleen couscous en fruit, maar ook gojibessen en chiazaadjes (waarvan niemand ooit gehoord had, tot de documentaire Rauw werd gemaakt, over een moeder en zoon die uitsluitend rauw voedsel aten). Met name de quinoa is niet aan te slepen als die in de reclame is, vertelt de man.

Quinoa is ook te koop bij andere Turkse en Marokkaanse supermarkten en groenteboeren. Bij Helal et Gida in de Pretoriusstraat hebben ze een hele stelling vol gezonde en lekkere dingen. Hennepzaadjes, quinoa maar ook gesuikerde aardbeien, gedroogde ananas, sneeuwamandelen en ander verantwoord snoep. Verkoopster Ayse Yuksel vertelt dat het vooral Hollanders zijn die het kopen. Hun Turkse klanten houden het bij bulgur, hoewel dat wel eens zou kunnen veranderen, denkt ze. Ook op de Turkse tv worden de knapperige korrels aangeprezen als lekker en gezond.

Fatih Bozygit, distributeur van de superfoods, zegt dat het goed loopt. Hij levert vooral aan supermarkten waar veel Nederlanders komen, zoals Helal et Gida. In winkels met een overwegend Turkse of Marokkaanse clientèle loopt het niet. Hij bedient inmiddels 100 tot 150 winkels van het mode-eten.

Echt gezond?
Superfoods beloven bijzonder gezond te zijn. Zo zouden ze antioxidanten, een heel scala aan vitamines en omega-3 vetzuren bevatten. Maar zijn quinoa, moerbei of gojibes nu echt zoveel gezonder dan bulgur, bosbes of kiwi?
Net als andere zaden, noten en fruitsoorten zijn het prima elementen in de dagelijkse voeding, maar wetenschappelijk bewijs voor een positief effect op de gezondheid is er niet, schrijft het Voedingscentrum, dat hiernaar onderzoek verrichtte. “Variatie is het toverwoord,” aldus woordvoerder Patricia Schutte. “Niet één voedingsmiddel kan alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft.”
Uit het onderzoek bleek dat jongeren en hoogopgeleiden iets enthousiaster zijn over superfoods. En laten dat nou net twee groepen zijn die in de afgelopen jaren in Oost zijn komen wonen.
Helal et Gida, Pretoriusstraat.

Lees ook:
Hoe groen ben jij? 5 tips voor een duurzame(r) levensstijl (01-05-2013)