Bewoners van IJburg zijn een petitie gestart waarin zij de gemeente vragen om op zoek te gaan naar alternatieven voor de bouw van 320 tijdelijke woningen voor jonge alleenstaande statushouders, jongeren en studenten op een kinderspeelveld.
De initiatiefnemers vinden het ondoordacht om deze grote groep jongeren, voornamelijk jonge mannen van 17 tot 28 jaar, midden in een woonwijk rond de Daguerrestraat te plaatsen. Het sociale evenwicht in de buurt is uiterst fragiel en er is een tekort aan voorzieningen voor jongeren en kinderen. De initiatiefnemers benadrukken dat zij voor opvang van studenten, jongeren en statushouders op IJburg zijn, maar het moet wel kleinschaliger.
In de petitie staat dat het College van B&W van Amsterdam dit besluit over Kavel 13A heeft genomen op basis van een beschikbare locatie die gemakkelijk en zonder al te veel kosten ingericht kan worden. “Uit niets blijkt dat er rekening is gehouden met de eerdere bevindingen van de gemeente over dit gedeelte van IJburg, dat er onderzoek is gedaan naar de consequenties van dit besluit voor de buurt en haar bewoners.”
Herzien
De gemeente wordt in de petitie opgeroepen om het besluit om de tijdelijke woningen te bouwen op het speelveld aan de Daguerrestraat te herzien en gezamenlijk met de omwonenden op zoek te gaan naar alternatieven. Het gaat daarbij om aantallen bewoners, samenstelling van de groep, duur en kwaliteit van de huisvesting. De petitie is in 2 dagen meer dan 400 keer ondertekend, zowel schriftelijk als online.
Uit stukken van de gemeente Amsterdam blijkt dat in de wijk veel overlast is van hangjongeren, dat er een tekort is aan speelgelegenheid voor jonge kinderen en dat er te weinig voorzieningen zijn voor tieners en jongeren. De gemeente: ‘Er is in potentie veel spanning in IJburg.’ Dit wordt door de opstellers van de petitie, bewoners van IJburg, direct omwonenden en gebruikers van het te bebouwen Kavel 13A op Haveneiland West bevestigd. Zij omschrijven de situatie in de wijk als ‘fragiel’. Volgens de gemeente is 30 procent van de bevolking van IJburg tussen de 0 en 18 jaar. Dat zou de hoogste jeugddichtheid van West-Europa zijn.
Kinderen
Het speelveld Kavel 13A wordt intensief gebruikt door buurtkinderen, leerlingen van bassischolen en kinderen van een nabijgelegen autismecentrum. Om het speelveld zijn sociale woningen, koophuizen, een psychiatrische instelling en een gebouw waar mensen met een ernstige beperking wonen. De initiatiefnemers wijzen erop dat de gemeente in haar eigen evaluaties schrijft dat er in de wijk meer sociale woningbouw is dan gemiddeld. Het voornemen is daarom geen sociale woningen meer te bouwen.
Vragen niet beantwoord
Enkele weken geleden is een informatiebijeenkomst gehouden op IJburg. Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (SP) herhaalde die avond slechts zijn boodschap dat het besluit door B&W is genomen en dat er geen inspraak mogelijk is voor burgers. Op kritische vragen werd niet ingegaan. Informatie werd verder niet gegeven. De ruim tweehonderd aanwezige IJburgers, die zich in niet tegen de komst van ‘Nieuwe Amsterdammers’ naar IJburg keerden, waren verbijsterd.
De 41 schriftelijke vragen, die op 20 mei door de bewoners naar de gemeente zijn verstuurd, waarin om feitelijke informatie wordt gevraagd zijn tot op heden niet beantwoord. Tevens is op de informele zienswijze en het WOB-verzoek tot openbaarmaking van overheidsinformatie nog niet gereageerd.
Zie hier de petitie en de Facebookpagina.
Lees ook:
730 statushouders gehuisvest in Oost: ‘Het uitblijven van inspraak is vreemd’