Nieuws

730 statushouders gehuisvest in Oost: ‘Het uitblijven van inspraak is vreemd’

Amsterdam Oost krijgt zevenhonderddertig woningen voor vluchtelingen met een status en studenten. Er zijn drie locaties aangewezen, zonder inspraak. De voorlichtingsavond die de gemeente na besluitvorming op IJburg organiseerde, werd door ruim tweehonderd mensen bezocht. Zij zijn vooral bezorgd.

Op de nog lege kavel 13A in die wijk, aan de Daguerrestraat, komen driehonderdtwintig containerwoningen. In de helft daarvan komen vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, de zogenaamde statushouders. De andere helft is bedoeld voor studenten.

De betrokkenheid in het IJburg College op maandagavond 23 mei is divers. Er zijn bewoners die niet kunnen wachten om taalles te geven. Maar de meeste aanwezigen zijn bezorgd. Vooral bewoners van de Daguerrestraat laten zich horen. Zij zien het complex voor hun deur verschijnen en vrezen waardedaling van hun huis. “Het uitblijven van inspraak is vreemd voor een gemeente die de participatie van zijn burgers zo hoog in het vaandel heeft staan”, zegt Marco Scheffers van de bewonersvereniging. “We willen meepraten. We willen meedelen als het een succes wordt, maar ook elkaar erop aan kunnen spreken als het niet goed gaat.”

De gemeente heeft geen inspraakavonden gehouden ‘omdat het de plicht heeft kwetsbare mensen in de samenleving te huisvesten’. Dat zegt wethouder Wonen van Amsterdam Laurens Ivens. “We houden ook geen inspraak voor jongerenhuisvesting en treiterwoningen. Daar is zelden breed draagvlak voor te vinden. We proberen te voorkomen dat we met deze groepen moeten gaan leuren.”

Hij legt ook uit: “De blik van de stad is nu gevallen op drie locaties in Oost, maar dat is eigenlijk toeval. Ik zoek in heel Amsterdam vijfduizend woningen voor statushouders en studenten. Andere stadsdelen komen vast ook nog aan de beurt.”

De mogelijk monogame samenstelling –vooral alleenstaande jonge mannen worden verwacht – van de groep containerbewoners baart de buurt zorgen. “Met de studenten erbij verandert onze straat, waar vooral gezinnen wonen, wel heel erg snel”, zegt een bezorgde bewoonster. “De problemen met hangjongeren op het nabijgelegen Joris Ivensplein zijn ook nog niet opgelost.”

Ondanks de kritiek benadrukken veel insprekers niet tégen de komt van de statushouders te zijn. Voor die instelling is bestuurscommissielid van Oost Thijs Reuten gekomen: “De woningen komen er. Mijn doel is om van de bewoners ervan IJburgers onder IJburgers te maken. Ik hoop dat de buurt me hierbij wil helpen.”

Drie locaties in Oost
Voorlopig wordt in Amsterdam voor 2700 statushouders en studenten woonlocaties gezocht. In Oost zijn tot nu toe drie plekken aangewezen. Behalve aan de Daguerrestraat verschijnen containercomplexen aan de Van Lohuizenlaan tegenover The Harbourclub (160 woningen) en aan de Kruislaan op een veld van voetbalclub Zeeburgia (256 woningen). De woningen worden in juli 2017 opgeleverd.

Door Pieter-Bas van Wiechen

Kavel 13A aan de Daguerrestraat op IJburg, waar vanaf juli 2017 driehonderdtwintig containerwoningen staan.
Kavel 13A aan de Daguerrestraat op IJburg, waar vanaf juli 2017 driehonderdtwintig containerwoningen staan.