Decennialang was de op 25 april 1896 in Hoorn opgerichte winkelketen Blokker in vrijwel elk Nederlands winkelgebied van betekenis vertegenwoordigd. Afgelopen 15 jaar liepen de cijfers terug, aanvankelijk omdat het bedrijf onvoldoende inspeelde op de onlinemarkt. Zes jaar geleden kondigde het familiebedrijf aan een meerderheidsbelang te verkopen. Het wisselde enkele keren van eigenaar en formule. Ongeveer de helft van het aantal winkels sloot. Vorige maand sprak de rechter het faillissement uit en viel het doek voor de overige filialen.
Normale drukte op de Javastraat. Ook bij Blokker die, net als de meeste andere filialen, opheffingsuitverkoop houdt. Het publiek, dat afgelopen jaren te vaak wegbleef, vindt nu wel de weg naar de winkels. Veel schappen zijn al leeg. Voor Arjan (55) is het onwerkelijk en triest dat weer een icoon uit zijn jeugd verdwijnt. V&D (2015) en Free Recordshop (2013) verdwenen eerder al uit het straatbeeld wegens faillissement. “Deze winkelketens waren echt begrippen in Nederland. Ik groeide ermee op. Naar de V&D en Free Recordshop gaan waren uitjes. Voor lijm, fotolijstjes of een bureaulamp ging je naar de Blokker. Nu is alleen Hema er nog. Vraag is voor hoelang.” Dat Blokker onder andere een schuld van 13 miljoen aan coronaschuld heeft, verbaast hem niet. “Alles in de winkelstraten is veranderd. Internet nam alles al over, tijdens de pandemie is dat alleen maar in een stroomversnelling geraakt.”
Sinds het faillissement wordt Blokker deels door koopjesjagers bezocht. Arjan wilde nog een keer zien wat binnenkort niet meer is en bedacht zich tijdens het bezoek dat een extra digitale wekker handig is. “Ze zijn allemaal al verkocht. Ik heb nog gekeken om iets als aandenken te kopen, maar er zat niets voor mij bij.” Het (veranderde) assortiment in de winkels was de voornaamste reden dat hij steeds minder bij de Blokker kwam. “Net als bij de V&D vond ik er niet meer waar ik voor kwam. Ik denk dat beide winkelketens te veel transformaties doormaakten en de formule onduidelijk werd voor de klant. Ook zijn ze ingehaald door Action, die veel goedkoper is. Gek genoeg ging hun concurrent Big Bazar, de prijsvechter van Blokker, toch failliet.”
Wil (60) speurt de Blokkers af naar koopjes. “Ik heb het niet zo breed, dus als ik wat vind is dat mooi meegenomen.” De oogst, een pan, is bescheiden. “Ik ben veel te laat, anderen zijn me al voorgegaan.” Ze vindt het jammer dat Blokker verdwijnt. “Helaas is de sluiting van winkels erbij gaan horen. Op de Javastraat valt het nog mee, in de Dapperbuurt is de leegstand van winkelpanden enorm.” Tom (16), Jacqueline (14) en Milouda (18) kennen Blokker vooral van naam. Ze kwamen er nauwelijks. “We weten niet zo goed wat het is. Ze verkopen daar pannen en schoonmaakmiddelen, toch?” Alle drie gaan wel naar de Action. “Daar is veel en het is niet zo duur.”
Een medewerker van Blokker is zich er steeds van bewust dat ze op korte termijn voor het laatst artikelen aanslaat op de kassa. “In het begin vond ik het moeilijk de winkel leger te zien raken, ik sliep er zelfs slecht van.” Ze haalt haar schouders op. “Maar ook dit went. Ik heb het een plek gegeven en sluit een mooie periode van mijn leven af.” Honderd Blokker-winkels in Nederland gaan voor kerstmis al dicht. De andere filialen sluiten eind dit jaar hun deuren.
Zie ook:
Winkelaanbod Czaar Peterstraat en Dapperbuurt loopt terug.
Doek valt voor Big Bazaar.