Nieuws

Oost krijgt z’n pontje, IJburg een veerverbinding met de stad

Het historische IJ-buurtveer XIII, dat sinds een aantal jaar vaart tussen Amsterdam CS, het Oostelijk Havengebied en Nieuwendam, krijgt binnenkort aansluiting op de veerdienst IJburg-Pampus/Muiderslot/Vuurtoreneiland. Voorlopig alleen op een aantal zondagen, maar IJburg heeft dan toch een veerverbinding met de stad.

De veerdienst XIII, ook wel het Nieuwendammerbootje genoemd, vaart via Centraal Station (pier 14) langs de oosthavens, de oude havengebouwen van het Oostelijk Havengebied en maakt via Sporenburg de oversteek naar Nieuwendam. Op zondag 29 april (en daarna elke laatste zondag van de maand tot en met september) koerst het schip richting IJburg, waar het rond 10.30 uur aankomt. Op IJburg kun je overstappen op het veer van rederij ’t IJ richting Pampus, Vuurtoreneiland en Muiderslot. Om 11.00 uur vaart de XIII terug naar CS.

De XIII wordt bemand door vrijwilligers die zich via het Museum voor het Openbaar Vervoer En straatbeeld, Amsterdam (Move) inzetten voor het behoud van schepen en andere historische vervoersmiddelen zoals trams en bussen. In de eerste helft van de vorige eeuw beschikte Amsterdam over een uitgebreid veerlijnennet over het IJ om woon-werkverkeer tussen de stad en de noordelijke IJ-oevers te vergemakkelijken. De bijnaam ‘het Nieuwendammerbootje’ dankt de XIII aan de lijn Centraal Station – Nieuwendam. Door de aanleg van de tunnels werd een groot deel van de voetveren overbodig en verkocht; de veerdienst Diemerdam werd vijftig jaar geleden opgeheven. Dankzij vrijwilligers is de XIII een aantal jaar geleden in oude glorie hersteld en terug in de vaart genomen.

Zie voor de dienstregelingen www.move-amsterdam.nl en www.rederijhetij.nl.

Lees ook:
Veerdienst naar Vuurtoreneiland (14-03-2012)
Historisch IJveer X voor Pampus (05-12-2011)
Sailboa: drie maal daags naar Pampus (24-06-2010)