Nieuws

Sailboa: drie maal daags naar Pampus

Het bruisend middelpunt van nautisch IJburg, dat was wat Amsterdam voor ogen stond toen de binnenhaven op Haveneiland Oost van de tekentafel kwam. Wie komende zomer door het Havenkwartier loopt, zal zien dat die opzet is geslaagd. Omringd door terrassen en restaurants ligt hier de prachtige jachthaven van Watersportvereniging IJburg, waar kleine en grote boten, zeiljachten en motorsloepjes een plek hebben gekregen. Deze week komen er enkele grote schepen bij.

Schipper Imre Leenhouts had als liefhebber van de watersport al een gevarieerd zeemansleven achter de rug, toen hij enkele jaren geleden besloot als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Nu is hij eigenaar van de Zeeuwse klipper Sailboa (gebouwd in 1899), waarmee hij de komende maanden drie maal daags heen en weer gaat varen tussen IJburg en Pampus. De veerdienst is vorige week officieel geopend in aanwezigheid van Jeroen van Spijk, portefeuillehouder cultuur en toerisme van stadsdeel Oost.
De eerste afvaart is dinsdag 29 juni aanstaande om 10 uur. Na zondag 5 september begint de veerdienst aan zijn winterstop. Het schip blijft dan nog wel te huur voor feesten en partijen.


Vorig jaar raakte Leenhouts bij toeval in gesprek met de directeur van Pampus. Die vertelde dat hij bezig was met de verbetering van het restaurant en de inrichting van een bezoekerscentrum. Sinds de Unesco de Stelling van Amsterdam als werelderfgoed had erkend was daar geld voor. Pampus zou dan meer bezoekers kunnen ontvangen dan de 40.000 per jaar die er gewoonlijk – deels met privéboten, deels met Pampus’ eigen veerdienst vanuit Muiden – worden aangevoerd.

Meer bezoekers? Leenhouts dacht direct aan de Sailboa, een feestboot die bij het KNSM-eiland lag. Als free-lance schipper had hij hier al regelmatig op gevaren. Met dit schip zou hij die extra bezoekers naar het eiland kunnen brengen. En dan bij voorkeur vanaf IJburg. “Je kunt er Pampus al bijna aanraken, en iedereen kan er vanaf het CS gemakkelijk komen met de tram” zegt hij.
Leenhouts’ droom werd waar. Sinds half juni heeft de Sailboa een plek in de IJburgse haven, langs de kade tegenover restaurant NAP. Vertrek vanaf IJburg dagelijks (behalve maandag) om 10, 12 en 14 uur, terugreis om 12.30, 14.30 en 16.30 uur. Een retourtje inclusief toegang Pampus kost 17 euro voor volwassenen en 13 euro per kind. Tickets zijn te reserveren via de website www.ijburgpampus.nl en op IJburg te koop bij NAP en Harbour Club The Lighthouse.

Er passen 120 personen op het schip, waar je zowel in het ruim als aan dek kunt zitten.
Buiten de vaartijden kan de Sailboa ook worden gehuurd als vergaderlocatie, voor feesten en partijen. Er zijn wat dit betreft ook contacten over samenwerking met De Muider Compagnie die ook in IJburgse haven ligt.
Met het Amsterdam Historisch Museum en het Scheepvaartmuseum is Leenhouts in gesprek over dagprogramma’s waarin een tochtje naar Pampus het nautisch hoogtepunt wordt. En denkend aan de kansen die hij in zijn varend leven heeft gekregen overweegt hij bovendien om volgend jaar een leer-werkproject te beginnen samen met de schippersopleiding in Amsterdam.


Pampus
Forteiland Pampus is een prachtig doel voor een dagje uit met het hele gezin. Het is een spannend eiland om te bezoeken. Pampus maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het fort op Pampus was plek voor een heel garnizoen en twee dubbele kanonnen, dus het is een uitgebreid bouwwerk met tal van geheimzinnige catacomben die je onder leiding van een gids kunt bezichtigen. In het bezoekerscentrum (dat nu nog wordt ingericht) kun je leren over de geschiedenis van het fort, in het restaurant je kunt er wat eten en drinken en overal op het eiland is plek om te picknicken in het wild.

Tekst: Carla Peddemors