Nieuws

Onrust en bezorgdheid bij ondernemers op de Dappermarkt

Onzekere tijden op de Dappermarkt. Omdat zijn bedrijf geen winst kon maken zegde de kraambezetter vijf maanden geleden zijn vergunning per 1 maart op. Een opvolger is nog niet bekend. Ook vragen kraamhouders en lokale politici zich af waarom een besluit over de herinrichting van de markt uitblijft.

Ondanks het ontbreken van een kraambezetter en de onduidelijkheid daarover – de aanbestedingsprocedure loopt nog – is de Dappermarkt in bedrijf, al is daar nu geen vergunning voor. Ander punt van zorg bij de kooplieden is de ruimte voor opslag. De loods van de vertrokken kraambezetter, waar veel marktverkopers hun goederen stallen, zou worden doorverhuurd en blijkt nu voor 900.000 euro te koop.

Door steeds verder teruglopende bezoekersaantallen zijn al jaren grote problemen op de Dappermarkt. De ondernemers vrezen dat de huidige situatie weer een stap neerwaarts is. Vaste ijkpunten op de markt houden stand, de nieuwe ondernemers hebben het zwaar. Het grote verloop van ondernemers op het Dapperplein, ooit het pronkstuk van de markt, illustreert dit. Het gedeelte van de markt tussen de Eerste van Swindenstraat en de Wijttenbachstraat is nog druk bezet. Richting Mauritskade zijn de laatste jaren regelmatig lege plekken, iets wat vroeger ondenkbaar was. Op de begin 20eeeuw als venterplek begonnen markt werd soms letterlijk gevochten om een plek.

De gewijzigde route van bus 22 in 2013 keerde het tij. De lijn stopt niet meer bij de noordkant van de markt, die nu alleen nog aan de zuidkant is aangesloten op het ov. Tegelijkertijd maakte de Dapperbuurt door de exorbitant stijgende huizenprijzen (en daardoor een nieuwe groep bewoners) grote veranderingen door. Veel oude buurtbewoners deden overdag boodschappers, de nieuwkomers – vaak tweeverdieners – doen dit ’s avonds of bestellen online. Daarnaast speelde de Dappermarkt onvoldoende in op nieuwe trends, waardoor het aanbod te eenzijdig bleef. De zaterdag, die jarenlang veel goed maakte door bezoekers uit overal in Nederland, ging verloren tijdens de coronacrisis en heeft zich nooit meer volledig hersteld.

Om de leegstand tegen te gaan en de markt nieuw leven in te blazen, kregen de marktondernemers een half jaar geleden toestemming van het stadsdeel voor meer ruimte. Dit komt neer op een opschaling van het aantal kramen per ondernemer. Opmerkelijk genoeg geeft het marktbureau geen reactie op het voorstel van de kooplieden het plan te realiseren en wordt het afgedaan als een verkeerd besluit. Het komen en gaan van medewerkers bij het bureau bemoeilijkt de communicatie tussen hen en de kraamhuurders. Hoewel de verhoudingen inmiddels zijn verbeterd, boterde het lange tijd niet tussen diverse partijen in de Dapperbuurt. Ondernemers spraken van pesterijen, intimidaties, een angstcultuur en vandalisme. De vingers wezen hierbij duidelijk een kant op. In enkele gevallen liep de situatie zo hoog op dat ondernemers hun zaak het liefst afstootten.

Tijdens de vergadering van de stadsdeelcommissie twee weken geleden, verklaarde voorzitter van het dagelijks bestuur Carolien de Heer nog geen vragen van de lokale politiek en ondernemers over de vergunning en herinrichting van de markt te beantwoorden. Volgens De Heer staan meerdere zaken in de ‘verbeteragenda’ voor de Dappermarkt. Zodra de ‘uitwerking marktvisie’ – die de herinrichting bepaalt – bekend is, wil zij alle onderwerpen als een geheel bespreken. Sommige ondernemers zijn optimistisch over de tot nu toe onbekende herinrichting, anderen vrezen dat het een kwestie van tijd is voordat de Dappermarkt alleen nog tussen de Eerste van Swindenstraat en Wijttenbachstraat bestaat.

Vergadering Stadsdeelcommissie.

Zie ook:
debrugkrant.nl/toen-en-nu-in-de-dapperbuurt
debrugkrant.nl/winkelaanbod-dapperbuurt-en-czaar-peterstraat-loopt-terug