Voetbalclub Zeeburgia heeft een roemrijk verleden. Nu is het tijd om vooral naar de toekomst te kijken, vindt voorzitter Rob Theunisse.
Het is maandagmorgen, halftwaalf. In de monumentale bestuurskamer van Zeeburgia schenkt voorzitter Rob Theunisse koffie in. “Komt deze ruimte je niet bekend voor?” vraagt hij. “Ooit de column van Youp van ’t Hek gezien bij het tv-programma Bureau Sport? Die wordt hier dus opgenomen.”
Adidascommercial
Vervolgens wijst hij naar buiten. “Daar, op onze oude staantribune, is voor hetzelfde programma het item met Toine van Peperstraten gedraaid. Zit hij naast een vuurkorf een mooi sportverhaal te vertellen. En op het veld heeft Adidas ooit een commercial opgenomen.” Trots: “Ja, vergis je niet: Zeeburgia is in heel Nederland bekend.”
Zes jaar is Theunisse nu voorzitter bij de club uit Middenmeer-Noord. Zijn ‘regeerperiode’ kenmerkt zich vooral door de wel-niet verhuizing naar Zeeburgereiland. Dat had alles te maken met het nabijgelegen station Science Park. Om dit nieuwe station van voldoende reizigers te voorzien waren op de plek van de sportvelden aanvankelijk ongeveer 650 woningen gepland.
Maar omdat de studenten uit de omgeving voor genoeg aanvoer zorgen om het station rendabel te maken, kan Zeeburgia nu toch blijven zitten waar het zit. Dat besluit is definitief. “Door alle onduidelijkheid is er jarenlang niks gedaan op het sportpark,” vertelt Theunisse.
Verzakte tribune
Het complex van Zeeburgia is volgens hem daardoor ‘vergane glorie’ geworden. De staantribune uit 1949 is misschien leuk voor televisiemakers met een nostalgische inslag, maar door alle verzakkingen is hij levensgevaarlijk geworden. Ook de tribune aan de overkant, met de kenmerkende letters Z-E-E-B-U-R-G-I-A, gaat tegen de vlakte.
Daarvoor in de plaats komt een nieuwe tribune op een andere plek op het terrein, als geïntegreerd onderdeel van een kantine. Verder worden er twee kunstgrasvelden aangelegd. Theunisse: “We zijn een ambitieuze voetbalvereniging met zo’n zevenhonderd leden. Die moeten we netjes kunnen ontvangen. Daarom is nieuwbouw hard nodig.”
Transfersom
Dat Zeeburgia ondanks de stilstand van de afgelopen jaren heeft kunnen overleven, komt volgens de 64-jarige Amsterdammer door de vermaarde opleiding van de club. Tal van bekende voetballers zijn afkomstig uit de jeugd van Zeeburgia. De bekendste zijn: Luciano Narsingh (PSV), Adam Maher (AZ), Fred Benson (PEC Zwolle), Rydell Poepon (ADO Den Haag) en Ryan Donk (Club Brugge). Telkens wanneer voor één van die spelers een transfersom wordt betaald, ontvangt Zeeburgia een vergoeding voor de gemaakte opleidingskosten. “Ryan heeft een flinke som geld opgeleverd voor de club. Hij is onze redding geweest in moeilijke tijden.”
Terwijl Theunisse zijn verhaal vertelt, loopt een moeder met haar zoon de kantine binnen. Ze wil hem aanmelden bij de club, misschien wel in de hoop dat hij ooit ook een beroemde profvoetballer wordt. Maar de voorzitter moet haar teleurstellen. “Alweer iemand die zich wil aanmelden terwijl we een ledenstop hebben. De hele zaterdag zijn onze velden vol. Er kan geen jeugdelftal meer bij. Zeeburgia heeft echt weer toekomst.”
Prominenten werken zich in het zweet
Sjaak Swart begon er ooit mee; een spelletje ‘voetbalrondo’ doen met vrienden op het veld van Zeeburgia. Dat was in 1973, meteen nadat hij was gestopt bij Ajax. Door te blijven trainen wilde hij slank en fit blijven. Vandaag de dag verzamelen zich wekelijks nog steeds tal van prominenten uit de voetbalwereld om zich in het zweet te werken, van Freek de Jonge tot Olaf Lindenbergh en van Henk Wisman tot Guus Hiddink.
“Guus Hiddink werkt nu in Rusland als coach van Anzhi. Het is weleens voorgekomen dat hij ’s morgens om zes uur het vliegtuig nam uit Moskou en hier om één uur op het veld stond. Zo belangrijk is het voor hem om erbij te zijn,” vertelt Swart trots.
Zelf is hij ook steevast van de partij, tweemaal in de week, twee uur lang. De keren dat hij zich heeft moeten afmelden zijn volgens hem op de vingers van één hand te tellen. “Zelfs als er sneeuw ligt, dan gaat het door,” aldus Mister Ajax. “Nemen we gewoon met z’n allen de schep ter hand en maken we het veld sneeuwvrij. We blijven liefhebbers.”
Door Iwan Tol
Lees ook:
Zeeburgia niet naar Zeeburgereiland (20-07-2012)