Nieuws

Nog nooit woonde David op zo’n ‘concept’ van gemaakt land

De Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland komt langzaam maar zeker tot leven. Er wordt gewoond, gewerkt en kinderen gaan op het terrein naar school. Wie zijn de bewoners van deze wijk? In de Brug hun portret.

David, student aan het Conservatorium van Amsterdam, komt uit Ierland. Twee maanden geleden verhuisde hij naar Amsterdam, voor de master Composing. “Die opleiding heeft goede leraren, dat was de belangrijkste reden hierheen te komen.” En de stad is nice, relaxt. “Met mooie grachten en iedereen fietst.”

Hij nam zijn eigen fiets mee in het vliegtuig. Een brede lach. “Ik kon hem gewoon niet achterlaten, ik hou van mijn fiets. Snel, licht en simpel.” Hij is er in twintig minuutjes mee in de stad. Vanaf zijn woonadres dan, het Presto-gebouw op Zeeburgereiland, speciaal ontwikkeld voor conservatoriumstudenten. “Het is fijn dat je je eigen ruimte hebt en toch mensen in de buurt met wie je kunt afspreken. We gaan bij elkaar op bezoek, eten samen of drinken thee.” En ja, er zijn ook feestjes. “We zijn gelijkgestemd.” Dat wil zeggen dat boven hem een drummer woont en beneden een violiste. “Het is bijzonder als je wakker wordt met live vioolmuziek.”

Het is een huis met veel internationale studenten. Maar er wonen ook een aantal Nederlandse, goddank… “Weet je hoe ingewikkeld de brieven van ING zijn? We hebben die Nederlanders echt nodig!” Hij volgt Nederlandse les, op het conservatorium. Met medebewoners zit David in een zaalvoetbalteam, trainen doen ze op het veldje naast Magnetico. Daar jammen ze ook, jazz. Een huisgenoot werkt er achter de bar. Alleen een winkeltje ontbreekt nog, vindt David. “We zitten een beetje geïsoleerd tussen IJburg en de stad.”

Die plek dan. Het Zeeburgereiland. “Kind of interesting.” Nog nooit woonde David op zo’n ‘concept’ van gemaakt land. “Je ziet de gebouwen om je heen verrijzen. En de populatie toenemen. Wat gebeurt er? Je kijkt naar buiten: gras. Word je ’s ochtends wakker: weg. It’s always changing. Ik ben benieuwd hoe het hier over twee jaar is. Spannend.”
David blogt over zijn leven en muziek: www.davidcollier.ie.

Zie het vernieuwde www.zeeburgereiland.nl voor info over woningen.

Lees ook:
‘Studenten kunnen hier met een gerust hart gaan oefenen’ (06-09-2013)
of over de ‘smeerpijp van Amsterdam’ en andere verhalen over Zeeburgereiland.

Serie: De mensen van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland
2 David Collier (27), student aan het Conservatorium van Amsterdam

advertorial