Nieuws

Nieuwe lente in sportpark Voorland Middenmeer

Hebben stadsdelen Noord en West een overcapaciteit aan sportaccommodaties, in Oost is het juist woekeren met de sportvelden. Maar het goede nieuws is dat er veel wordt vernieuwd op sportpark Voorland Middenmeer, de sportieve longen van Amsterdam Oost.

Als je in het weekend een wandeling maakt over sportpark Voorland Middenmeer, de groene en sportieve longen van stadsdeel Oost, valt het je meteen op. Terwijl op de velden de laatste hockey- en voetbaltoernooien van het seizoen worden afgewerkt, heerst op het middenterrein van het sportpark een geheel ander soort bedrijvigheid. Zo zijn de eerste contouren zichtbaar van het nieuwe clubgebouw van hockeyvereniging AthenA. Eind 2013 moet dat gereed zijn, en dat is nodig voor een club die negen jaar geleden begon als initiatief van een handvol enthousiastelingen, maar inmiddels zestienhonderd leden én een wachtlijst rijker is. “In het clubgebouw komt niet alleen HC AthenA,” vertelt Sjors Koole, samen met collega Hugo Hilgers namens stadsdeel Oost betrokken bij beheer en innovatie van het sportpark. “Er komt ook buitenschoolse opvang (BSO) en een sportmedisch adviescentrum. De BSO verzorgt buitenschoolse programma’s en in het sportmedisch adviescentrum werken straks fysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten, maar ook een sportarts en een diëtist.”

De kosten van het clubgebouw zijn niet mals, maar het is de hockeyvereniging gelukt om dat bij elkaar te brengen. Koole: “HC AthenA heeft daarbij gebruik gemaakt van de één derde regeling van de gemeente: de centrale stad legt één derde in als de sportvereniging zelf via contributie, sponsoring of leningen het resterende bedrag weet in te zamelen.”

Zover is voetbalvereniging FC Ankaraspor nog niet, maar ook deze van origine Turkse voetbalclub werkt aan de bouw van een nieuw clubhuis. “Ons oude clubhuis is afgekeurd,” vertelt voorzitter Hayati Kulksiz. “Het verkeert in zo’n slechte staat dat we het niet langer kunnen gebruiken. We doen dat nog wel, maar we hopen na de zomer een start te maken met een nieuw clubgebouw. We kunnen daarbij rekenen op de inzet van veel Turkse ondernemers in Amsterdam Oost, al zijn we allang geen 100 procent Turkse voetbalclub meer. We hebben bijvoorbeeld ook gemengde studententeams. We zijn er voor alle Nederlanders, ongeacht geloof, kleur of ras.”

Lacrosse
De vernieuwing van sportpark Voorland Middenmeer is nodig, stelt Koole. “Het sportpark bloeit. Alle verenigingen samen, voetbal, hockey, tennis, softbal, tellen zo’n tien- tot twintigduizend leden.” Hilgers voegt toe: “Het sportpark zit aan zijn plafond. De stadsdelen West en Noord hebben een overcapaciteit aan sportaccommodaties, die luxe heeft Oost niet. Het sportpark is slachtoffer van haar eigen succes. De verenigingen doen het goed en dat trekt nieuwe leden, ook uit andere stadsdelen. En ook eromheen gebeurt veel, zoals pas geleden de aanplant van fruitbomen in het sportpark, samen met stichting Noord-Hollands Landschap. Met als gedachte: als kinderen de stad niet meer uitkomen, halen we de natuur naar de stad. Daarnaast biedt het sportpark ook kansen voor mensen met een psychiatrische handicap. Sinds enkele maanden vormt het clubhuis van voetbalclub TOS Actief de uitvalsbasis van een groep patiënten met een psychiatrische handicap. Zij houden het sportpark schoon en dat verloopt uitstekend.”

Het stadsdeel streeft wel naar meer sportieve diversiteit in het sportpark dan alleen voetbal. Zoals honk- en softbal bijvoorbeeld. Jan-Willem Haak is voorzitter van honk- en softbalvereniging OVVO, die al 25 jaar op het sportpark haar trainingen en wedstrijden houdt. “Wij willen uitbreiden, met een nieuw clubhuis en een groter veld. Het stadsdeel helpt ons daarbij. Ze heeft een prachtig nieuw sportveld voor ons aangelegd, met nieuwe hekken én lichtmasten. Voor het eerst sinds 25 jaar kunnen we ook ’s avonds spelen.”

De financiering van het nieuwe clubgebouw is rond. Haak hoopt daarom dat de bouw ervan snel kan beginnen. Naast OVVO zal ook lacrossevereniging The Lions, dat pas geleden van sportpark Drieburg naar Voorland Middenmeer is verhuisd, ervan gebruik maken. Haak: “Lacrosse is een ruige sport, afkomstig van de Indianen in Noord-Amerika. In Canada is het de meest populaire zomersport. Ik ben blij dat we het clubgebouw met The Lions delen, want dat betekent dat onze kantine het hele jaar bezet is. Wij zijn een zomersport en lacrosse volgt het voetbalseizoen. Er kan dus het hele jaar door gesport worden. Dat is winst voor iedereen.”

Lees ook:
Nostalgische talentenclub Zeeburgia krijgt nieuwe jas (24-01-2013)
Fruit oogsten op Sportpark Middenmeer (02-11-2012)
Oost, een duurzaam stadsdeel (01-05-2013)