Nieuws

IJburg bestaat 10 jaar. En iedereen is welkom

Tien jaar geleden kregen de eerste IJburgers de sleutel van hun nieuwe huis. Om precies te zijn op 21 november 2002. Mede door de innovatieve kracht van bewoners, aldus het stadsdeel Oost, is IJburg geworden tot een unieke en levendige stadswijk met een sterk karakter. Daarom organiseert ze exact tien jaar later – op 21 november 2012 – een feestelijke conferentie. En alle IJburgers zijn welkom.

Vanaf 13.30 uur wordt er stilgestaan bij de afgelopen jaren: wat waren de dromen en wat is ervan terecht gekomen? Maar ook is het tijd om vooruit te kijken, wat moet er nog gebeuren om IJburg  compleet te maken? Er zijn presentaties, films en natuurlijk is er een afsluitende borrel. Aanmelden doe je via tienjaarijburg@oost.amsterdam.nl. Je ontvangt dan meer informatie. Zie ook ’10 jaar IJburg’ op Facebook.

Conferentie 10 jaar IJburg
Woensdag 21 november 2012, 13.30 uur
IJburg College, Pampuslaan 1

Het tienjarig bestaan van IJburg was ook aanleiding voor maar liefst twee boeken. Martin Melchers, de beroemde stadsecoloog, volgde er sinds het begin van het landmaken de natuurontwikkelingen op de voet. In zijn Van Eiburg tot IJburg beschrijft hij alle primeurs en moet hij (schoorvoetend, hij was een fanatiek tegenstander van de aanleg van IJburg) toegeven dat de natuur zich bewonderenswaardig goed heeft hersteld. In het boek IJburg, uit schuim geboren, van dezelfde uitgever als deze krant en website, wordt het ontstaan van de wijk beschreven, van de eerste plannen in de jaren ’60 tot en met de komst van de mensen, de kinderen, de ondernemers, de cultuur et cetera. Enkele opvallende bewoners zoals Jan Kuiper, Martin Buitenhuis, Candy Dulfer en Peter Faber schreven er bovendien een mooi kort verhaal of zelfs een lied in.