10 jaar IJburg

Boek ‘Van Eiburg tot IJburg’ – hoe een zandplaat tot leven kwam

Naast IJburg, uit schuim geboren verschijnt er op 21 november nog een boek met IJburg in een hoofdrol. In Van Eiburg tot IJburg beschrijft stadsecoloog Martin Melchers de natuurontwikkeling van de wijk, vanaf het allereerste begin tot nu. Hij maakte bizarre dingen mee. En schrijft daarover beeldend. Zoals over die tractor met kettingen die de eieren van een grote kolonie vogels vernietigde. En over de keer dat een hovercraft over een onbereikbare zandplaat vol nesten joeg en daar dood en verderf zaaide. Maar ook schrijft hij over momenten van vervoering. Zoals hij die beleefde bij het zien van honderden broedende visdieven. En vooral ook bij de terugkeer van de zeldzame strandplevier.

Melchers, inmiddels gepensioneerd, was een hartstochtelijk tegenstander van de aanleg van IJburg. Hoe kon het, vond hij, dat er gebouwd werd op wat voor hem ‘de mooiste rafelrand van Amsterdam’ was, de uitloper van het IJmeer bij de historische Diemerzeedijk waar Rembrandt tekende en de VOC-schepen uitvoeren?

In de aanloop naar het referendum over IJburg in 1997 snoerde de gemeente hem zelfs de mond. “Tijdens mijn publieke optredens,” schrijft Melchers in zijn boek, “zouden mijn verhalen over de natuur rond het IJmeer wel eens té boeiend en té enthousiast kunnen zijn.”

Maar zie, vanaf de dag dat het eerste zand boven water kwam, begon voor hem een nieuwe missie. En ging hij op zoek naar de manier waarop de natuur zich ontwikkelde op die nieuwe eilanden in het IJmeer. Hij zocht naar alles wat zich daar spontaan vestigde. Van vogels tot zoogdieren, van amfibieën tot vissen, van insecten tot planten. En die ontwikkelingen waren vaak spectaculair!

De natuur herstelde zich zelfs zo bewonderenswaardig goed dat Melchers nu een voorstander is van de aanleg van IJburg 2. Want: “Een halve wijk leeft niet en gaat ook niet leven.”

Van Eiburg tot IJburg ligt in de winkel vanaf 21 november en kost €21,50. Het is nu al online te bestellen via www.uitgeverijijburg.nl. Dan betaal je (tot 21 nov.) €17,50.

Lees ook:
IJburg, uit schuim geboren (boek over 10 jaar IJburg)