Nieuws

Igor Roovers: ‘Amsterdam heeft een fantastisch leefklimaat’

2013 nadert zijn einde. Een mooi moment om met Igor Roovers, tot 31 december directeur van Projectbureau Oost, terug te kijken op de stedenbouwkundige ontwikkelingen in Amsterdam-Oost. En vooruit te blikken op 2014.

De aalscholvers staan in een lange rij naast elkaar, de vleugels gespreid. Verderop scheren enkele roeiers over het water van de Amstel, de winterse kou trotserend. Een sprookjesachtig tafereel als je op deze decemberdag vanuit de kantine van roeivereniging RIC uitkijkt over de Amstel. Toch is Igor Roovers een beetje in mineur. ‘Zijn’ Projectbureau Oost wordt eind deze maand opgeheven. Per 1 januari 2014 gaat het met de andere projectbureaus in de stad op in één organisatie die voortaan de projecten in Amsterdam zal coördineren.

Jammer, dat het projectbureau wordt opgeheven?
“Ja, dat doet pijn. We hebben jarenlang als zelfstandig bureau prachtige projecten in Oost kunnen begeleiden. Dat houdt op. Maar ik snap het wel. Er moet bezuinigd worden en de ruimtelijke sector verandert. Het is goed dat er een stedelijk bureau komt dat in staat is op die veranderingen in te spelen.”

U kent Amsterdam als geen ander. Hoe gaat het met de stad?
“Amsterdam doet het goed. De stad groeit nog steeds. Mensen willen er wonen, dat kan niet iedere stad zeggen. Het komt doordat Amsterdam een fantastisch leefklimaat heeft. Als je van muziek houdt, moet je hier zijn. Als je van creatieve industrie houdt, moet je hier zijn. Amsterdam heeft kansen gepakt. Dat komt ook door gemeentelijke keuzes. Door gemeentelijke ingrepen – soms groot, soms klein – kun je ontwikkelingen een goede richting op duwen. Natuurlijk is niet alles ons werk. Maar als de kansen zich voordoen, moet je ze grijpen.”

Wat is voor u hét moment van 2013?
“Toen ik afgelopen zomer werd uitgenodigd door de bewoners van de eerste opgeleverde vrije kavelwoning op Zeeburgereiland. Dat vond ik ongelofelijk. Je bent jaren bezig met zo’n plan en plotseling sta je bij de bewoners in hun huis. Die mensen zijn blij dat ze daar wonen en het zijn superwoningen. Zeeburgereiland hoort nu helemaal bij de stad.

Tegelijkertijd vind ik het jammer dat het bij dat ene rijtje zelfbouwwoningen en een blok studentenwoningen is gebleven. Maar dat gaat veranderen. In 2014 beginnen we op Zeeburgereiland met de bouw van sociale huur- en middeldure huurwoningen. Ik ben daar blij om, want er is veel vraag naar.

Ook voor IJburg verwacht ik in 2014 nieuwe dynamiek. Er zijn kavels waar nu niet veel mee gebeurt, maar ik voorspel dat er komend jaar beweging in komt. Er is veel animo voor zelfbouwkavels op Haveneiland West, en ik beluister ook andere geluiden die hoopvol stemmen.”

Wat voor een jaar was 2013?
“Het jaar van de zelfbouw. In het begin zeiden wethouders tegen me: Igor, we hebben toch woningcoöperaties om huizen te bouwen? Maar ik vond dat we mensen de kans moesten geven om dat zelf te doen. In 2013 heeft de zelfbouw een hoge vlucht genomen. En dan zie je dat Amsterdammers prachtige ideeën hebben, ze willen echt iets moois neerzetten. We hebben net een contract getekend met vier collectieve initiatieven die in het Amstelkwartier een blok woningen gaan bouwen. Dat zouden we vroeger tenderen aan een projectontwikkelaar. Ik heb de bouwtekeningen gezien, het ziet er prachtig uit.”

Vormt 2013 een breuk met de jaren daarvoor?
“Ja, het is een kanteljaar. Het is ons dit jaar gelukt om projectplannen uit de tijd vóór de crisis aan te passen aan de nieuwe tijd. Het nog te bouwen oostelijk deel van Oostpoort is daar een voorbeeld van. We zijn daar overgegaan van bouwen in grote volumes naar meer kleinschaligheid. De woningen worden daardoor beter betaalbaar en bovendien hebben gebruikers meer invloed op het bouwproces. Voor mij zijn dat trefwoorden voor 2013: kleinschaligheid en meer inspraak van de eindgebruikers.”

Zet de ontwikkeling zich voort?
“Zeker, al moeten we de oude wereld niet vervangen door de nieuwe wereld. Het is beter om te kiezen voor een mix. Oost zal daardoor nóg mooier worden. Een vriend van me, die in Oud-West woont, zei vol afgunst: in Oost gebeurt het. Dat is zo. Het is een stadsdeel met talloze gezichten, van de Turkse bakker in de Javastraat tot de Hollandse kaasboer op de Middenweg. Dat maakt het zo’n aantrekkelijke plek om te wonen.”

Wat zijn uw persoonlijke wensen voor 2014?
“Ik blijf me inzetten voor een ongedeelde stad, waar wonen, werken en recreëren naast elkaar bestaan en waar plaats is voor iedereen. Daarnaast hoop ik dat we 2014 gebruiken om na te denken over wat we echt belangrijk vinden. We hebben in Nederland te veel regels, daarmee remmen we vaak goede ideeën af. Dat is jammer. Laten we komend jaar het enthousiasme van de Amsterdammers alle ruimte geven.”

Woningbouw 2013
In Oost werden het afgelopen jaar 791 nieuwe woningen opgeleverd. Van 801 woningen is de bouw gestart.

Grootstedelijke gebiedsontwikkeling
Per januari zijn de projectbureaus Oost, Noordwaarts, Houthaven en De Hallen, Westpoort en Zuidelijke IJ-oever opgeheven. Samen vormen ze nieuwe organisatie Gebiedsontwikkeling van de gemeente Amsterdam. De afdeling is onderdeel van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA) en is gevestigd aan de Weesperstraat.

Lees ook:
Horeca, haven en zwembad in Amstelkwartier (06-12-2013)
Igor Roovers: “Op IJburg 2 komt meer ruimte voor ideeën, en meer zelfbouw” (04-11-2010)