Nieuws

Hotel, starterswoningen en hergebruikte wijnterminal in Cruquiusgebied

Het Cruquiusgebied komt tot leven. Restaurant The Harbour Club wil zich er na een tijdelijk verblijf definitief vestigen. Ook het Amsterdam City Harbour Hotel (Kopgebouw) komt eraan. Na jarenlange windstilte gaat begin 2016 de eerste paal de grond in.

“Wij willen graag blijven,” vertelt Richard van Leeuwen, een van de eigenaren van The Harbour Club tijdens de drukbezochte informatieavond voor omwonenden, 14 september. “Het loopt goed, we hebben het hier naar ons zin, en we denken dat we ook goed passen bij alle nieuwe plannen voor het Cruquiusgebied. Daar zit nu nog vooral bedrijvigheid, maar dat wordt de komende jaren een woon-werkgebied.”

Met ontwikkelaar Amvest, eigenaar van de locatie, heeft The Harbour Club een plan gemaakt dat onlangs bij de bestuurscommissie Oost is ingediend. De grote loods die aan het restaurant vastzit, wordt in het plan afgebroken om plaats te maken voor zeventig tot tachtig kleine starterswoningen. Onder de woningen komen nieuwe kantoor- en bevoorradingsruimtes van het restaurant. En onder de grond is een grote parkeergarage voorzien. In oktober zal de bestuurscommissie de plannen bespreken.

Drie silo’s
De voormalige wijnterminal van Roders, waar het restaurantgedeelte is, blijft bestaan. En dat is niet het enige industriële erfgoed dat behouden blijft. Want drie van de vijf wijnsilo’s van Roders, die vanwege bouwwerkzaamheden in het Cruquiusgebied verloren dreigden te gaan, krijgen een nieuwe plek naast The Harbour Club. De tien meter hoge wijnsilo’s verloren hun functie toen begin deze eeuw de regelgeving rond het invoeren van wijn werd aangepast. Wijnopslag in de silo’s is sindsdien niet langer toegestaan. The Harbour Club wil de exploitatie van de silo’s graag op zich nemen, zegt Van Leeuwen. “We denken na over een definitieve bestemming. We kunnen er hotelkamers van maken, vergaderlocaties of expositieruimtes. Alles ligt open.”

Ontwikkelaar Amvest zet ook in op het behoud van het maritieme karakter ervan, vertelt een woordvoerder. “Het vervallen huisje Insulinde, dat dienstdeed als hoofdkantoor van de N.V. Oliefabrieken Insulinde, wordt afgebroken en vervolgens op het terrein in oude glorie opgebouwd. Ook het pompengebouw en ketelhuis van Insulinde knappen we op. Daarnaast hopen we de kraan, die werd gebruikt om goederen over te laden van de schepen naar de goederentreinen op de kade, een nieuwe functie te kunnen geven.”

235 kamers
Ondertussen valt er na jarenlange windstilte ook nieuws te vermelden over het Amsterdam City Harbour Hotel (Kopgebouw). De bouw daarvan, pal naast The Harbour Club, staat al sinds 2008 gepland. “De bouw begint in het eerste kwartaal van 2016,” vertelt Evelien Houwer, projectontwikkelaar van de HBB Groep, dat samen met FRIS Groep Amsterdam verantwoordelijk is voor de hotelontwikkeling. “De gesprekken met de exploitant verkeren in een afrondend stadium. Ook het overleg met de gemeente verloopt goed.”

In het Amsterdam City Harbour Hotel komen 235 kamers. Verder komen er sanitaire voorzieningen voor de gebruikers van de jachthaven vóór het hotel, en een parkeergarage voor de gasten van hotel en jachthaven. “Daarnaast komen er longstay-voorzieningen – sfeervolle kamers – voor mensen die langer in Amsterdam willen verblijven, zoals expats.”
Een restaurant en café zullen eveneens deel uitmaken van het hotel.

Lees ook:
Rafelrand Cruquius wordt verder aangepakt (21-05-2014)
Cruquiusgebied: De markt mag het doen (21-06-2012)