Nieuws

Rafelrand Cruquius wordt verder aangepakt

Industriegebied Cruquius gaat langzaam maar zeker op de schop. Eerst werd het chique restaurant The Harbour Club erheen gehaald, en nu ontwikkelt projectontwikkelaar Amvest het gebied verder door. De betonmortelcentrale van Albeton gaat deze zomer nog tegen de vlakte om ruimte te maken voor woningen.

Cruquius is een ruw stuk Amsterdam, aan de rand van het Oostelijk Havengebied. Blijkens de posters op de ramen zijn de meeste gebouwen ‘in beheer’ of ‘tijdelijk in gebruik’ – een van de manieren om krakers en inbrekers op afstand te houden. Veel panden zien er afgeleefd uit en onkruid heeft vrij spel. Toch heeft Cruquius één groot pluspunt: de locatie. “Het gebied bevindt zich binnen de ring, op fietsafstand van het centrum,” zegt Pieter-Jan Kuijs, ontwikkelingsmanager bij projectontwikkelaar Amvest. En dan is er ook nog al dat water van het IJ dat het gebied omringt.

Amvest ziet al langer de potenties van dit rafelrandje. Dus zorgde de projectontwikkelaar er –met de zegen van stadsdeel Oost – voor dat The Harbour Club zich er in mei 2012 kon vestigen. Sindsdien komen mensen van heinde en verre om te eten in het chique restaurant, dat gevestigd is in een voormalige wijnterminal aan het water.

Wijziging bestemmingsplan
De komst van The Harbour Club was de eerste stap tot verdere ontwikkeling. Amvest kreeg afgelopen maart groen licht van het dagelijks bestuur van stadsdeel Oost om de bestemming voor een deel van het gebied te wijzigen, zodat er woningen, bedrijvigheid en voorzieningen kunnen worden ontwikkeld. Eind mei, begin juni verwacht Amvest het ontwerp-bestemmingsplan te kunnen indienen.

Het eerste gebouw met appartementen komt op de Cruquiusweg nummer 67, op een steenworp afstand van het restaurant. Nu is Albeton er nog gevestigd. Het bedrijf, dat al ruim veertig jaar betonmortel produceert voor de bouwsector in de regio Amsterdam, gaat in augustus verhuizen. Kuijs: “Een sloopbedrijf zal vanaf september de centrale ontmantelen.” Hij verwacht dat de eerste steen van een nieuw gebouw begin 2015 kan worden gelegd.

Wat Amvest betreft worden de komende jaren meer percelen in het gebied geschikt gemaakt voor woningen. De projectontwikkelaar onderzoekt of een aantal karakteristieke gebouwen kan worden behouden, zoals het ketelhuis, het pompengebouw en het Insulindehuisje. Het laatste ziet er van buiten uit als een huisje uit een kinderboek, maar is in zo’n slechte staat dat Amvest het wil afbreken en in stijl herbouwen.

Nieuwsgierige bezoekers geweerd
Het Cruquiusgebied oogt niet echt aantrekkelijk. Er staan amper mooie gebouwen. Af en toe dendert er een vrachtwagen voorbij of jakkert een busje langs op weg naar een van de terreinen waar nog wel bedrijvigheid is. Nieuwsgierige bezoekers worden geweerd, de borden die een beroep doen op art. 461 uit het Wetboek van Strafrecht geven dat heel duidelijk aan. Toch is er volgens Kuijs veel interesse voor woningen in het gebied. “Via de site www.cruquius67.nl hebben zo’n 750 mensen hun woonwensen kenbaar gemaakt en zich aangemeld om op de hoogte te worden gehouden.”

Door Ana Karadarevic

Lees ook:
De markt moet het doen (21-06-2012)

1 Reactie

Comments are closed.