Vrijdag 13 juni was de feestelijke opening van het Kramatplantsoen, het pleintje tussen Flevohuis en dienstencentrum Flevopoort. Er was veel aandacht voor Da Vinci, het huiskameratelier van het Flevohuis. En dat is nodig ook, vindt activiteitenbegeleider Peter Mazereeuw. “We hebben ons te lang verstopt.”
Ivar Manuel, voorzitter van de bestuurscommissie van stadsdeel Oost, is er speciaal voor langsgekomen. Het Kramatplantsoen is omgetoverd tot een aangenaam en zomers plein met bankjes en bloemenvelden, beschut door enkele oude beuken die zorgen voor sfeer en schaduw. Midden op het plein staat een meterslange tafel, waar oud en jong werken aan vrolijke mozaïeken van vogels, bloemen en portretten.
Peter Mazereeuw van Da Vinci, onderdeel van Dagcentrum Flevohuis, is blij met alle belangstelling, vertelt hij daags voor de opening. Hij begeleidt deelnemers die aan het werk zijn in het atelier. Zoals Marian uit Noord, die drie dagen per week door een busje wordt opgehaald. “Ik vind het heerlijk hier,” vertelt ze. “Je kan van alles doen: kleien, schilderen, keramiek. Ik heb hier geleerd hoe ik mozaïek kan maken. Ik werk nu aan een mozaïek van een voet, voor de pedicure van het Flevohuis. Die komt in haar praktijk te hangen.”
Da Vinci is een atelier voor mensen die ziek zijn, legt Mazereeuw uit. “Ze komen hier om iets te maken waarmee ze hun zelfvertrouwen oppeppen. Deelnemers zeggen ook vaak: ik ga naar mijn werk of: ik ga naar school. Dat klopt ook wel. Iedereen die hier komt, wil iets maken van zijn leven, ondanks ziekte of beperkingen. Men helpt elkaar ook. Wie er lichamelijk beter aan toe is, gaat automatisch de anderen helpen. Het is net een dorpsgemeenschap. En ondertussen worden er verbluffend mooie dingen gemaakt.”
Kunstmix
De meeste mensen bij Da Vinci wonen op zichzelf. Het is een relatief jonge groep, met deelnemers tussen de 40 en 75 jaar. Opvallend is dat het atelier al zo’n 25 jaar bestaat, maar nog steeds relatief onbekend is in de buurt. “We hebben ons altijd een beetje verstopt.”
Daar komt een eind aan. Zo organiseerde Mazereeuw kortgeleden een veiling waar bezoekers voorwerpen uit het huiskameratelier konden kopen. En sinds kort doet hij mee aan Kunstmix, een samenwerkingsproject van ZGAO en welzijnsorganisatie CIVIC. “Kwetsbare ouderen die wel wat gezelschap kunnen gebruiken, maken daarin samen een groepsschilderij en leren werken met keramiek en mozaïek. Ze ontdekken hoe creatief ze zijn en ontmoeten tegelijkertijd andere ouderen uit de buurt. In september beginnen we met tien nieuwe sessies keramiek. Er is nog plaats voor enkele ouderen.”
Daar blijft het niet bij, als het aan Mazereeuw ligt. “Ik zou graag zien dat de mensen ons beter leren kennen. Er wonen in de buurt wel meer kanjers die bij Da Vinci op hun plek zouden zijn. We ontvangen ze graag.”
Meer bekendheid dus. Zo droomt Mazereeuw, naast groepsbegeleider ook beeldend kunstenaar, van een Da Vinci galerie waarin de mooiste voorwerpen uit het huiskameratelier worden getoond. De achteringang van het Flevohuis zou hij graag opsieren met een fraaie muurmozaïek. “De voorzijde is met het nieuwe Kramatplantsoen prachtig opgeknapt. Nu de achterzijde nog. Dan zijn we pas echt zichtbaar in de buurt.”
Deel 6 van de serie Kijkje achter de schermen in Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO).
ZGAO
ZGAO biedt buurtbewoners thuiszorg, dagactiviteiten, begeleiding bij dementie, ergotherapie en fysiotherapie aan huis en respijtzorg. Kijk voor meer informatie op www.zgao.nl, Facebook en Twitter.
Lees ook:
Deel 5: Zorg en welzijn dichter bij huis
Deel 4: ‘Dit is een uniek huis’
Alle verhalen ZGAO