De coronamaatregelen trekken een zware wissel op culturele instellingen. Zowel grote organisaties als kleine buurtinitiatieven hebben – net zovele andere sectoren – smachtend uitgekeken naar de aangekondigde versoepeling. Maandag is het zover. Musea en culturele organisaties mogen de deuren weer opengooien, zij het onder strikte voorwaarden.
Dit is niet alleen fijn voor de betreffende instanties, het is ook een feest voor de bezoeker. Eindelijk mogen we weer naar ons favoriete museum en kunnen we ons ontspannen bij een leuke voorstelling. Het is voor de instellingen een uitdaging om alles in goede banen te leiden. Musea hebben routemarkeringen aangegeven en hanteren online reserveringen met tijdsloten. Kleine organisaties moeten uitdokteren hoe ze gasten op anderhalve meter van elkaar kunnen houden.
Elke organisatie stuit op specifieke problemen. De Nieuwe KHL maakt van de nood een deugd. Vanaf 6 juni presenteert het de intieme 1,5 meter sessies. “Voor de coronacrisis timmerden we druk aan de weg als cultureel podium,” vertelt eigenaar Jan Krabben. “We zijn horeca, maar hebben een prachtige zaal die we als buurtpodium gebruikten en die elk weekend vol zat. We zijn gaan nadenken hoe we onze gasten ook nu toch een leuke avond kunnen bieden.”
Na wat rekenen kwam Krabben op dertig gasten in de zaal, precies het aantal dat nu mag. “De optredens zijn door deze beperkingen automatisch kleinschalig en intiem. We hebben de eerste maanden vooral chansonniers, singer-songwriters en kleinkunstenaars geboekt. Bezoekers reserveren een eigen één- of tweepersoons tafel, compleet met hapje en welkomstdrankje en de mogelijkheid aansluitend een diner te boeken. We hebben een aparte in- en uitgang en alles gaat volgens de nieuwe hygiënische voorschriften. Nu is het afwachten hoe het publiek reageert.”
Tekening is van De Nieuwe KHL, gemaakt door buurtbewoner Wouter Overhaus.