Nieuws

Herinrichting Eerste van Swindenstraat gevierd met straatfeest

Zo’n zes maanden eerder dan gepland werd de herinrichting van de Eerste van Swindenstraat begin maart voltooid. Met hulp van stadsdeel Oost hield ondernemersvereniging de BIZ afgelopen zaterdag een straatfeest om de oplevering van de winkelstraat te vieren.

Het redelijk drukbezochte evenement werd om 11.00 uur geopend door stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer. Tijdens het feest waren medewerkers van de gemeente aanwezig om te vertellen over de herinrichting. De muziek, workshops, optredens van volkszangers en kinderactiviteiten duurden tot 17.00 uur.

Tussen 2017 en 2022 voerden bewoners en ondernemers – soms in slechte harmonie – overleg om de Eerste Van Swindenstraat een nieuw leven te geven. Door de opknapbeurt werd de straat eenrichtingsverkeer en is er meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

Ondernemers en bezoekers zijn over het algemeen tevreden over het resultaat van de herinrichting. Schoenmaker Stanley de Leeuw, die sinds 2009 vlak bij het Dapperplein een eigen zaak in de Eerste van Swindenstraat heeft, vindt de opknapbeurt een goede stap vooruit. “De straat is mooier, representatiever en daardoor aantrekkelijker geworden. Enige wat ik jammer vind is dat er minder parkeerplaatsen zijn gekomen dan de ondernemers hadden gehoopt. Voor de rest is het werk prima gedaan.” 

Jarenlang was er controverse over de herinrichting. Grootste punt van kritiek was dat het stadsdeel geen oog had voor wat speelde in de buurt en op inspraakavonden alleen mensen uitnodigde die achter het beleid stonden, terwijl op straat en bij winkeliers heel andere geluiden klonken. Volgens sommige ondernemers liet het stadsdeel de zaken twee decennia op zijn beloop. Gekscherend werd de straat het stiefkindje van Oost genoemd.

Ondanks verzet daartegen werden in de straat 73 oude bomen gekapt. Twintig daarvan fungeren nu als insectenhotels. De bomen zouden in matige conditie zijn en een beperkte levensduur hebben. Twee grote bomen aan het begin van de straat bleef de zaag bespaard. Het duurt nog jaren voordat de 56 nieuw geplante iepen de grootte van hun voorgangers hebben. Om dit te compenseren zijn plantenbakken geplaatst. Door een verbeterd drainagesysteem en meer groeiruimte is het nieuwe groen toekomstbestendig.

Vijftiger Ron is te spreken over de nieuwe, brede trottoirs met zitgelegenheid. “Het is nu meer een wandelroute die beter aansluit op de Javastraat en het Oosterpark. Wel zonde dat die oude bomen weg zijn.” Faizah (43) hoopt dat de Dapperbuurt weer in trek raakt bij winkeliers. “In mijn jeugd had je hier vrijwel alles en was het dringen op de markt. Nu staan veel winkelpanden leeg. Ik hoop dat het tij keert.” Een van de eerste bedrijven dat een toekomst in de nieuwe Eerste van Swindenstraat aandurft is de HEMA, die begin dit jaar een filiaal in de straat opende.

Zie ook:
debrugkrant.nl/nieuwe-ronde-voor-stiefkindje-van-oost-eerste-van-swindenstraat
debrugkrant.nl/linnaeusstraat-en-middenweg-gaan-op-de-schop
debrugkrant.nl/onrust-en-bezorgdheid-bij-ondernemers-op-de-dappermarkt
debrugkrant.nl/winkelaanbod-dapperbuurt-en-czaar-peterstraat-loopt-terug