Nieuws

‘De hele dag met je neus op de biervoorraad’

Vier jaar geleden was even de hele wereldpers in Oost. Van Al Jazeera tot The New York Times, allemaal waren ze nieuwsgierig naar het project ‘Bier voor werk’, het hulpverleningsprogramma voor de verstokte alcoholisten uit het Oosterpark. Typisch Nederlands vonden de journalisten deze oplossing: controversieel maar pragmatisch.

Maar ondanks het succes bestaat ‘Bier voor werk’ niet meer, althans, niet in de vorm die zoveel stof deed opwaaien. “Het project werkte, de mannen bleven komen en de sfeer was goed”, zegt Janneke van Loo, regiomanager van hulpverleningsinstantie de Regenboog Groep. “Maar we merkten dat mannen die het wat rustiger aan wilden doen met de alcohol, dat niet konden omdat ze van ons vijf biertjes kregen. Het was in zekere zin te comfortabel om een volgende stap te zetten. Ze zaten immers de hele dag met hun neus op de biervoorraad.”

‘Bier voor werk’ richtte zich in 2012 op verstokte alcoholisten. Zij konden drie dagen per week werken in ruil voor een warme maaltijd tussen de middag, een tientje loon én vijf biertjes die ze gedurende de dag op mochten drinken – onder werktijd dus. Het bleek een winnende formule: de mannen bleven komen omdat ze een dagbesteding hadden. Tegelijk waren ze uit het park tot een uur of vier, ze dronken met vijf bier minder dan anders én ze waren in beeld bij de hulpverlening.

Nu wordt er geen bier meer verstrekt door de Regenboog Groep. Zelf bier meenemen wordt nog wel gedoogd, omdat een deel van de groep niet komt als ze niet kunnen drinken. Maar was het niet ook een bezuinigingsmaatregel? Nee, zegt Van Loo. “Het project is van karakter veranderd, maar wij zien het zelf als een stap in de ontwikkeling. We blijven ons werk gewoon doen. Er kunnen ook mensen zonder drankprobleem instromen.”

Toch is er ook beknibbeld door de gemeente. Door bezuinigingen van de gemeente is het ‘loon’ van de mannen voor een halve dag van vijf naar vier euro gegaan. “Het zou eerst helemaal afgeschaft worden, maar we hebben er alles aan gedaan om dat te voorkomen.” Ook is het werk nu verspreid over vijf halve dagen in plaats van over drie hele. De twee groepen (er was een Nederlandse en een Somalische groep) zijn bovendien samengevoegd. De boventoon wordt nu gevoerd door de Somaliërs.

En het alcoholistenprobleem in het Oosterpark is nog steeds verre van opgelost. De Regenboog Groep overweegt de alcoholverstrekking in ruil voor werk te hervatten bij een nieuwe groep als de gemeente bereid is om ook weer aan boord te stappen. Van Loo schat dat het aantal alcoholisten dat hun halve liters komt opdrinken in het park inmiddels gegroeid is tot negentig man.

Per 1 maart is het alcoholverbod in het park opgeheven en mag iedereen er weer een biertje drinken. Dat, in combinatie met mooier weer, maken het park voor iedereen – dus ook voor de alcoholisten – weer een aantrekkelijke plek om te verblijven. Van Loo vraagt zich af of een nieuwe groep die je kunt uitbetalen in bier op tijd van de grond kan komen. “Wij hebben plek, we kunnen zo starten met een nieuwe groep. Maar er is best veel nodig om iets geregeld te krijgen. Het gaat snel over geld – wat niemand meer heeft. Je snapt: het is niet zomaar opgelost.”

Lees ook:
Alcoholisten uit Oost trekken aandacht wereldpers (23-12-2013)