Nieuws

Gemeente helpt FIXbrigade met sigaar uit eigen doos

Sinds 2017 isoleert FIXbrigade woningen van huishoudens met lage inkomens. Het initiatief bleek succesvol en kreeg een landelijk vervolg. Omdat de door de gemeente min of meer toegezegde aanbesteding eind vorig jaar naar een Utrechtse onderneming ging, heeft het leer-werktraject amper nog middelen om te bestaan.

In een brief aan de gemeenteraad oppert Rutger Groot Wassink dat FIXbrigade zou kunnen doorgaan als onderaannemervan partijen die dit jaar de aanbesteding binnenhaalden, al heeft de gemeente daar geen zeggenschap over. Directeur Jannekee Jansen op de Haar noemt het een wassen neus. “De ondernemingen waar het om gaat hebben geen behoefte ons een deel van de opdracht te gunnen en wij willen alleen werk leveren dat effect heeft. Uit onderzoek van TNO en Follow the Money weten we dat het isolatiewerk wat nu wordt gedaan in huizen een te verwaarlozen resultaat heeft.”De andere optie waar de gemeente op zinspeelt lijkt ook een doodlopende weg. Elke door WPI (Werk, Participatie en Inkomen) geleverde leerling die na het leertraject een betaalde baan krijgt, levert de FIXbrigade 5000 euro op. Punt is dat Jansen op de Haar geen geld meer heeft voor leermeesters om de leerlingen te begeleiden en WPI te weinig mogelijkheden heeft. Vorig jaar konden ze niemand leveren. “Momenteel werft het WPI werknemers voor de onderneming die de aanbesteding won, terwijl de voorwaarde was dat die meteen aan de slag kon.” Jansen op de Haar stoort zich aan de term ‘fixer’ in de advertentie van WPI. “Dat is overduidelijk een associatie met ons, terwijl het werk wat wordt beschreven weinig lijkt op echt fixwerk. De enige reactie die ik van ze krijg, is dat ‘fixer’ in het woordenboek staat en daarom vrij gebruikt mag worden.”

Lichtpuntje dat de gemeente biedt is dat Stadsdeel Noord 150.000 euro heeft gereserveerd voor het opknappen van woningen die er erg slecht aan toe zijn. Een deel van dat geld wordt in het werk van de FIXbrigade gestoken. Voor Jansen op de Haar is dit oud nieuws. “Stadsdeel Noord en FIXbrigade Nederland hadden dat al besproken, waardoor de gemeente ons een sigaar uit eigen doos aanbiedt.”

Dat de FIXbrigade, een initiatief van Jungle Amsterdam op de Tweede van Swindenstraat, de aanbesteding misliep staat haaks op het coalitieakkoord dat bepaalt dat de FIXbrigade juist wordt uitgebreid. Pijnlijker is dat wethouder van volkshuisvesting Zita Pels – die zelf de aanbesteding voor FIXbrigade begon – de gemeente later informeerde dat het bedrag te hoog is en Jungle Amsterdam telefonisch inlichtte dat het geld van de baan is. Met name de linkse partijen waren verrast door het plotseling negatieve besluit en stelden vragen aan het college over de gang van zaken. Juridisch gezien staat de gemeente in haar recht. Door Europees beleid is het bij hoge bedragen verplicht dat de procedure voor een aanbesteding volgens vrije marktwerking gaat, omdat deze uitgaven van belastinggeld worden betaald.

Door gemeente geprezen FIXbrigade loopt subsidie mis.
Dossier FIXbrigade.