Nieuws

‘Ik ben geïnteresseerd in alles wat leeft en bloeit’

Op een kille zaterdagochtend staat Wim Horst op het terrein van de Jaap Edenbaan in een waadpak klaar om zich in een ijskoude sloot te laten zakken. Hij grijpt zich stevig vast aan een buigzame twijg en klimt behendig langs de steile oever omlaag. Hij is de zeventig al gepasseerd, maar daar trekt hij zich zo te zien niets van aan.
Een paar jaar geleden hebben vrijwilligers hier – op aanwijzing van een ijsvogelexpert – drie ijsvogelwanden aangelegd. De plek beviel kennelijk wel, want een van de holtes is verder uitgegraven. Wim schijnt met een zaklamp in de gang om te zien of er genesteld is. “Er zit een bochie in”, zegt hij vanuit de sloot. Of hier ijsvogeljongen zijn grootgebracht, kan hij daardoor niet zeggen. Maar het holletje is een echte gang geworden, dus hij vermoedt van wel.

Voor de nestgang schept hij blubber en dood blad uit het water. Ook slaat hij, vlak bij de opening, met de achterkant van de schep een dikke tak in de bodem van de sloot. “We maken de omgeving gastvrij voor deze vogels. Op zo’n tak kan-ie tijdens het graven even uitrusten.”

Wim woont vlak bij sportpark Middenmeer. Toen hij in 2005 in een lokale krant las dat de beheergroep Natuur, je beste buur op zoek was naar vrijwilligers, zocht hij meteen contact. Een keer per maand komen ze bijeen om het groen langs de randen van de sportparken Middenmeer en Voorland te onderhouden en te verbeteren. Zo geven ze, in overleg met de beheerders en de gemeente, veel dier- en plantensoorten een duwtje in de rug. En dat is hard nodig, want door woningbouw en versnippering van het schaarse groen komt de natuur in de stad steeds meer onder druk te staan.

“We zijn nu ruim tien jaar bezig”, vertelt Els de Vos van Natuur, je beste buur, “en het is mooi om te zien dat onze inspanningen vruchten afwerpen.” Op dat moment scheert er – alsof hij haar woorden kracht wil bijzetten – ineens een ijsvogel over het water. “Jaa, daar gaat-ie!” zegt Wim met een brede grijns. “Die komt alvast eens kijken naar een geschikte plek om te broeden!”

Meer weten? Kijk op www.natuurjebestebuur.nl of op de Facebookpagina.

Door Catherine Smit

Lieve Stad
Wie zijn de mensen die Amsterdam de ‘lieve stad’ maken die het volgens oud-burgemeester Van der Laan was? In deze rubriek besteedt de Brug aandacht aan inwoners van Oost die zich belangeloos inzetten voor hun buurt. En die dat heel vanzelfsprekend vinden.
Wil je ook iemand voordragen? Stuur dan een mailtje naar redactie@debrugkrant.nl.

Lees ook:
Lenie, spil van buurtkamer Oase.