Nieuws

Lenie, spil van buurthuiskamer Oase

“Er is al iemand geweest voor de foto”, zegt Lenie als ze de deur opendoet. Ze vindt het jammer dat de foto buiten werd genomen. “Want het gaat niet om mij. Ik wilde juist graag laten zien hoe het er hierbinnen uitziet.” Het tekent de houding van deze vrouw, die al sinds jaar en dag actief is in de buurt.
“Mensen met een vaste baan zijn overdag weg, die hebben het druk. Onze activiteiten zijn een uitkomst voor buurtbewoners die van weinig rond moeten komen. Wij willen een laagdrempelige ontmoetingsplaats zijn voor mensen van allerlei pluimage, van Nederlandse of buitenlandse afkomst.”

Lenie verhuisde in 2002 van de Jordaan naar de Vrolikstraat, waar ze een benedenwoning met tuin betrok. Bij Oase bezocht ze de koffieochtenden en andere activiteiten, tot het pand in 2011 moest sluiten voor een grondige renovatie. Toen we na twee jaar weer open konden, zegt Lenie, “moest alles vanaf nul weer worden opgebouwd.” Dat lukte, mede dankzij steun van Ymere en het stadsdeel. “Daar zijn we heel dankbaar voor.”
Inkomsten en uitgaven zijn in evenwicht, vertelt Lenie. Best een prestatie, vooral als je bedenkt dat ‘laagdrempelig’ inhoudt dat activiteiten gratis zijn of hooguit een paar euro kosten. En dat kan dankzij de inzet van vrijwilligers, die filmavonden, koffieochtenden en conversatielessen Nederlands mogelijk maken. Op dinsdagochtend komt de pick-up tevoorschijn. “Laatst hebben we hier een dansje gemaakt. We draaiden gouwe ouwen en hebben met elkaar herinneringen opgehaald.”

Lenie is 78 en zou het eigenlijk wat rustiger aan willen doen. Want zeven dagen per week beschikbaar zijn, dat is niet niks. Ze hoopt binnenkort een paar taken te kunnen overdragen. “Maar ik stop niet abrupt, ik kom hier veel te graag. En we hebben nog zoveel plannen… voorlichting over gezond eten, misschien een wandelclub. En dan niet alleen naar het Oosterpark hoor, dat is wel erg dichtbij!”

Oase, Vrolikstraat 281. Kun jij iets betekenen voor de buurthuiskamer? Loop dan even binnen of meld je aan via info@oasestichting.nl.

Door Catherine Smit

Lieve Stad
Amsterdam is een lieve stad, zei oud-burgemeester Van der Laan. In deze rubriek besteedt de Brug aandacht aan mensen in Oost die zich belangeloos inzetten voor de buurt. En die dat heel vanzelfsprekend vinden. Wil je ook iemand voordragen? Stuur dan een mailtje naar redactie@debrugkrant.nl.