Op 17 en 18 september is er feest in het Flevopark ter ere van het 85-jarig jubileum. Er is dan van alles te doen. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan excursies, meezingen met koren, hun favoriete plek schilderen en lezingen bijwonen over het park en de aangrenzende Joodse Begraafplaats. Het festival wordt georganiseerd door de Vrienden van het Flevopark.
Met deze viering wil de Vereniging aandacht vragen voor de natuur- en cultuurwaarde van het park en mensen interesseren voor het park. Ze zeggen: “In en rond het Flevopark komen veel planten en dieren van de lijst met beschermde flora en fauna voor. De Vereniging Vrienden van het Flevopark zet zich in voor behoud van dit prachtige park. Op 19 september is het 85 jaar geleden dat het Flevopark officieel werd geopend, toen nog onder de naam Zuiderzeepark. Het park is mede tot stand gekomen op initiatief van Jac. P. Thijsse, een Nederlands schrijver en natuurbeschermer, die vooral bekend werd door zijn vele bijdragen op het gebied van de natuureducatie, veldbiologie en natuurlijke historie. Thijsse was een groot pleitbezorger van de aanleg van parken en groengebieden dichtbij de stad, zodat stadsmensen zich in de natuur konden ontspannen.”
Hoogtepunten uit het programma
> natuurrondleidingen in samenwerking met natuurorganisaties, zoals het IVN, de KNNV en de Vogelwerkgroep Amsterdam. Een van de stadsecologen van Amsterdam gaat samen met kinderen op zoek naar waterbeestjes in de sloten van het Flevopark.
> Vier koren uit Amsterdam-Oost zingen op zondagmiddag vogel- en natuurliederen.
> Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats houdt een lezing over de historie van de 300 jaar oude begraafplaats.
> Expositie en film over verzetsman-kunstenaar Jan Bons (1918-2012), die in een van de ‘vissershuisjes’ heeft gewoond en gewerkt.
Zie www.flevopark.nl.
Lees ook:
Geschiedenis Oost: het Flevopark (2012)
Geschiedenis Oost: Joodse Begraafplaats Zeeburg (2013)
Joodse begraafplaats Zeeburg: Eerherstel voor Jodenmanussie (2012)