De Jas

Dieuwke Wynia: ‘Ik kies nooit zomaar de makkelijkste weg’

Hoofdredacteur Dieuwke Wynia is al zeven seizoenen samen met Matthijs van Nieuwkerk verantwoordelijk voor het succes van De Wereld Draait Door. Ze staat al een paar jaar op rij hoog in het lijstje van ‘Machtigste vrouwen in Nederland’ van weekblad Opzij.
“Eervol,” zegt ze lachend, “maar dat is niet waarom ik het doe. Mijn vriendinnen noemen me ambitieus, maar ik heb nooit een carrièreplan gehad, ik houd gewoon van hard werken.”

En je houdt van werken onder stress?
“Daar lijkt het wel op. Tijdens mijn studie werkte ik in CaféCox, daar draaiden we soms drie shifts op een avond. Dan ben ik op mijn best: als ik moet improviseren en hard moet werken. Ik loop ook hard, en als ik niet oppas dan loop ik té hard, als ik fiets, fiets ik hard, maar ik kan ook weer snel tot stilstand komen, ik ben heel wendbaar en alert. Ik hoor en zie alles wat handig is, ik kan snel knopen doorhakken. Ik heb heel veel energie. Op het gebied van sport en op het gebied van werk: het komt er echt met bakken uit en het komt ook met bakken terug. Van nature ben ik een aanjager, op de lagere school was ik dat ook al: ik was degene die een toneelstukje bedacht, een decor in elkaar knutselde en een groepje bij elkaar zocht. Ik neem altijd initiatief.”

Wat gebeurt er als jij een paar dagen niet op de redactie van DWDD bent geweest?
“Dat komt zelden voor. Een redactie vergt veel communicatie en ik zorg ervoor dat dat gebeurt. In principe maken de samenstellers het programma, maar als ik het gevoel heb dat ze wat hulp kunnen gebruiken, omdat iedereen vast zit, komt mijn rol als aanjager van pas. Dan ga ik op de redactie zitten en dan ga ik bijvoorbeeld bij het bord met onderwerpen staan en vraag: Is daar al aan gedacht? Is die al gebeld? Of: Hup, nog een keer bellen! Ik probeer dan de energie weer terug te brengen.”

In de media word je achtervolgd door de reputatie dat je hard zou zijn. Doet het pijn als je dat leest?
“Ik snap hoe de media werken, maar ik vind het woord ‘hard’ heel raar. Als je in staat bent om beslissingen te nemen, om streng te zijn, ben je dan hard? Ik vind van niet. Hard ben je als je rücksichtslos de leider uithangt, maar volgens mij zijn mijn beslissingen altijd in het belang van het programma. Als je de leiding hebt moet je ook vaak dingen doen die mensen niet leuk vinden. Als je daar echt last van hebt, kun je deze baan niet uitoefenen. Ik vind het wel prettig als mensen mij leuk vinden, maar het zal mij er niet van weerhouden om een grote beslissing te nemen.”

Ben je ook streng voor jezelf?
“Ik ben heel gedisciplineerd. Ik sport drie, vier keer per week. Ik kies nooit zomaar de makkelijkste weg. Kennelijk daag ik mezelf de hele tijd uit. Op een gegeven moment had ik de app Runkeeper op mijn iPhone geïnstalleerd, dan hoor je precies hoe hard je loopt. En ik dacht steeds maar: harder, harder, totdat het bijna niet gezond meer was. Nu heb ik een hartslagmeter om en loop dus op hartslag, maar ik blijf het lastig vinden om niet steeds van mezelf te willen winnen. Ik speel ook nooit spelletjes, want ik wil het altijd beter doen, het beste uit mezelf halen. Dat is mijn drive.”

Ben je je bewust van de macht van een programma als DWDD?
“Ik ben mij ervan bewust dat het programma invloedrijk is, maar dat weten de gasten en het publiek ook. Ik laat mij leiden door wat goed is voor het programma. Ik informeer altijd hoe mijn gasten hun optreden hebben ervaren. Toen Mart Smeets laatst uit zijn slof schoot*, stuurde ik hem ’s avonds een sms’je om te vragen hoe het met hem ging.”
[*red. Smeets gaf Matthijs van Nieuwkerk een uitbrander toen hij werd uitgehoord over zijn boek Gepakt – over de dopingschandalen in de wielersport. Later bood hij zijn excuses aan.]

In Het Parool verscheen begin dit jaar een artikel ‘Hoeveel DWDD kunnen we nog aan?’ – met kritiek op de spin-offs, zoals DWDD University en op de vaste gasten. Doe je iets met die kritiek?
“Nee, want ik ben het er niet mee eens. Ik ben heel trots op de colleges van Alexander Klöpping en Robbert Dijkgraaf. Ook probeer ik te voorkomen dat bepaalde gasten te vaak aan tafel zitten. Dat is niet goed voor het programma, maar ook niet voor de gasten. Anderzijds: we leven nu eenmaal niet in Amerika, het aanbod in Nederland is gewoon kleiner.”

Over een week is de zomerstop van DWDD. Wat doe je om bij te komen?
“Meestal zit ik direct helemaal vol met sociale afspraken, daar moet ik dit jaar voor proberen te waken. Op 7 juli organiseren we voor het eerst het muziekfestival De Wereld Draait Buiten op het Westergasfabriekterrein, dus het staat niet helemaal stil. Ik zie Matthijs in de vakantie minder, in augustus komen we bij elkaar om over het nieuwe seizoen te praten. Meestal kom ik pas echt goed tot rust in die drie weken dat ik op vakantie ben.”

Wat vind je van de jas?
“Hij is veel te ruim. Meestal draag ik strakke kleding.” Ze vouwt de jas strak om haar lichaam. “Zo vind ik hem wel mooi.”

Paspoort
Naam: Dieuwke Wynia
Geboren: 17 maart 1969, Voorthuizen
Beroep: hoofdredacteur DWDD (2011–nu)
Hiervoor: eindredacteur DWDD (2008–2011), samensteller DWDD (2005–2008), redacteur en samensteller bij de AVRO bij programma’s als Andermans Veren en de talkshow Karel (1998–2004). Tussendoor: content manager Lost Boys (2000–2002)
Studie: Architectuurgeschiedenis aan de UvA (1987–1993)

Lees ook, onder anderen, Gerbrand Bakker, Martin Buitenhuis en Manon Spierenburg in De Jas.