De Jas

Martin Buitenhuis: ‘Een eerbetoon aan het leven moet in een opwelling komen’

Sommige mensen denken dat hij Dik Hout heet – “dan roepen ze op straat: Hé, daar heb je Dik Hout van de band Van Dik Hout”. De naam is in de achttien jaar dat de band bestaat een eigen leven gaan leiden. En wat de uitdrukking betekent, daarover verschillen de meningen. Leadzanger Martin Buitenhuis ging er altijd vanuit dat het zoiets betekent als ‘op grote voet leven’. Een motto dat goed aansluit bij zijn nieuwe album en de bijbehorende theatertour LEEF! die volgend jaar maart van start gaat.

Eerder dit jaar kwam het album LEEF! uit. De bandleden hadden allemaal een heftige periode achter de rug. De vrouw van bassist Ben Kribben was net onverwachts overleden en jij had je vader net verloren. Was LEEF! bedoeld om de dood te bezweren?
“Ik ben niet bewust gaan zitten met de gedachte: het moet een positief album worden. Ik wacht gewoon tot de liedjes eruit komen rollen. Dat is geen bewust proces geweest. Achteraf kun je zeggen dat deze gebeurtenissen de aanleiding of de inspiratie zijn geweest voor het album. Voor mijn gevoel is het een eerbetoon aan hen geworden. Het album gaat erover dat je leeft, dat je verdergaat.”

Je vader bezocht regelmatig jullie optredens. Hij schijnt nogal een opvallende verschijning te zijn geweest bij die concerten. Mis je zijn aanwezigheid bij jullie optredens?
Buitenhuis lacht: “Je moest altijd oppassen dat hij niet meer publiek trok dan wij met onze show. Hij kwam altijd samen met mijn moeder naar bepaalde poppodia, zoals de concerten in Paradiso. Ik liet mijn ouders altijd thuis ophalen en zorgde ervoor dat ze een goede plek vooraan hadden. Dan stond mijn vader daar te klappen met z’n bretels en heel hard mee te zingen. Natuurlijk mis ik hem, maar als ik nu optreed, denk ik daar niet aan. Dat haalt me uit mijn concentratie bij mijn voordracht.”

Een simpel melodielijntje van basgitarist Dave Rensmaag vormde de inspiratiebron voor het album. Dat was de trigger, gaf je in een eerder interview aan. Hoe ziet dat eruit, Martin Buitenhuis die overloopt van de inspiratie?
“Je hebt na zoveel jaar ervaring natuurlijk ook wel een ambachtelijk gedeelte in je schrijverschap dat je, als het moet, kunt aanspreken. Maar ik had besloten om dat niet te doen. Een eerbetoon aan het leven moet spontaan in een opwelling komen. Na een tijdje wachten kwam de inspiratie, nadat Dave een melodietje op de gitaar had gespeeld dat zo simpel en tegelijkertijd zo fris was. Ik durfde bijna niet meer te gaan slapen, bang dat het dan weg was. Ik liep maar door het huis te ijsberen met mijn gitaar, papier en laptop binnen handbereik. Voor mijn gezin was ik waarschijnlijk niet te genieten. Ik wil op dat soort momenten niet gestoord worden, want ik ben snel afgeleid. Met mijn iPhone nam ik alles meteen op, zo elementair mogelijk; de melodie met de tekst eroverheen. Na een week had ik zeventig procent van de nummers op het album geschreven.”

De teksten rollen er zo uit?
“Ik krabbel zo nu en dan wat op een bierviltje, of ik schrijf wat in een schriftje. Dat kan van alles zijn: mooie tekstregels van andere liedjes die ik hoor, dichtbundels, onderwerpen om nog eens bij stil te staan. Ik verzamel al deze krabbels in mijn hoofd, totdat er een kookpunt ontstaat en dan komen de teksten er in één keer uit.”

Als een ander zo’n schriftje inkijkt, wat denkt hij dan?
“Ik ben toevallig net zo’n schriftje kwijtgeraakt, een paarse, mijn contactgegevens staan erin, dus als iemand ’m gevonden heeft… Voor een ander is er waarschijnlijk geen touw aan vast te knopen. Een voorbeeld: ik bladerde laatst door een oud schriftje dat ik gebruikt heb voor het nummer Zij maakt het verschil. In mijn aantekeningen zag ik staan: Iets wat het verschil maakt. Later komt dat dan op een andere manier terug in het nummer.”

Jullie hebben net de clubtour en de festivals achter de rug en binnenkort begint de theatertour. Veranderen de nummers door ze voor een publiek te spelen?
“De liedjes gaan zich bewijzen, of niet. Tijdens een tour wordt duidelijk welke liedjes afvallen en welke een plek krijgen op de setlijst. Per album blijven er zo drie à vier nummers overeind. Op dit moment zijn dat Weg uit Nederland en We gaan door. Van tevoren kun je redelijk goed inschatten welke nummers het goed doen. De graadmeter is dat je zelf erg tevreden bent met het resultaat.
Ik heb heel veel zin in de theatertour, dat is echt totaal anders dan het spelen op festivals en in clubs, waar het draait om de energie van de band en het geluid. In het theater spelen we een hele andere lijst met kleinere en intiemere nummers. In zekere zin zijn die optredens dankbaarder, omdat ik natuurlijk veel van de teksten schrijf en het idee heb dat er in het theater beter naar de teksten wordt geluisterd.”

Wat vind je van de jas?
Hij bekijkt zichzelf in een autoruit: “Ik vind hem wel goed, ik denk dat ik hem wel zou dragen.” Een paar seconden later: “Nee, misschien toch niet. Hij straalt te veel uit: kijk mij eens creatief zijn.”

Paspoort
Naam: Martin Buitenhuis
Beroep: muzikant, leadzanger van Van Dik Hout
Geboren: 4 januari 1969 in Den Helder
Bekend van: Van Dik Hout brak in 1994 door met Stil in mij. In 1999 vormde Van Dik Hout een formatie met Acda en de Munnik. Zij traden op als De Poema’s met onder meer de hit Mijn houten hart. In mei van dit jaar verscheen het nieuwe album LEEF!
Binnenkort te zien: vanaf 3 maart 2013 in de Nederlandse theaters met LEEF!

Door Dieuwertje Mertens

Lees ook:
Onder anderen Manon Spierenburg, George van Houts en Maartje Wortel in De Jas.